Ριάλιτι έκαναν την απερίγραπτη κακοποίηση του κοριτσιού

Ριάλιτι έκαναν την απερίγραπτη κακοποίηση του κοριτσιού

Ο ρόλος των ΜΜΕ, το όργανο δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί

Ποιος ενδιαφέρεται όµως αυτήν τη στιγµή για το δωδεκάχρονο κορίτσι; Τις τελευταίες ηµέρες η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ έχει µετατρέψει την απερίγραπτη κακοποίησή της σε τηλεοπτικό ριάλιτι. Εχουν στρέψει την κάµερα και την πένα τους στο εσωτερικό του σπιτιού του κοριτσιού. ∆εν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για την επίδραση που έχει αυτό στο κορίτσι. Εχουν δηµοσιευτεί αναρίθµητα «ρεπορτάζ» στα οποία γράφεται ότι το κορίτσι «πήγαινε µε πελάτες». ∆εν ντρεπόµαστε καθόλου πια σε αυτή την κοινωνία και σε αυτήν τη δουλειά; Τι «πήγαινε»; Ποιοι «πελάτες»; Εκανε συναινετικό σεξ το δωδεκάχρονο; Επειδή αυτό σηµατοδοτεί η λέξη «πελάτης». Επειδή αυτό λένε και ο Ηλ. Μίχος και ο Γιάννης Σοφιανίδης, που επίσης κατηγορείται για µαστροπεία και βιασµό του κοριτσιού. Το βιάσανε το δωδεκάχρονο. Το εκµεταλλεύτηκαν βιαστές. Οχι πελάτες. Ντροπή.

Υπάρχει ντροπή στα πάνελ των καναλιών που επί ώρες δίνουν στη δηµοσιότητα αδιανόητες προσωπικές πληροφορίες του κοριτσιού; Το θύµα στην Ελλάδα, όποιο κι αν είναι, ακόµη κι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που βιάστηκε, δεν έχει ούτε το δικαίωµα της ιδιωτικότητας. Το ζήτηµα είναι η τηλεθέαση των εκποµπών. Τις προάλλες έγινε φέιγ βολάν στις εκποµπές η ιατροδικαστική εξέταση του κοριτσιού. Οι «έγκυροι ρεπόρτερ» δεν έµειναν εκεί. Κάποιοι προχώρησαν σε τόσο αναλυτική περιγραφή της ιατροδικαστικής εξέτασης που έφτασαν να αναφέρουν λεπτοµέρειες ακόµη και για την κατάσταση του κόλπου του κοριτσιού. Πραγµατικά δεν υπάρχουν λόγια για την εξαχρείωση αυτών των ΜΜΕ. Μόνο οργή.

Αυτή την οργή όµως δεν συµµερίζεται το Εποπτικό Οργανο ∆εοντολογίας της Ενωσης Συντακτών Ηµερήσιων Εφηµερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), το οποίο την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά µε τη δηµοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης ζητώντας «σοβαρότητα, ευθύνη και αυξηµένη προσοχή από όλους τους συναδέλφους». Φυσικά, το Εποπτικό Οργανο ∆εοντολογίας της ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε ούτε ένα «συνάδελφο» από αυτούς που το ίδιο εγκαλεί για «κατ’ εξακολούθηση παραβίαση και η έλλειψη σεβασµού στην αντιµετώπιση ενός τραγικού κοινωνικού φαινοµένου». Αρκείται στο να ζητά «σοβαρότητα». Γιατί άραγε;

Ανεβάζουν την τηλεθέαση

∆εν έµειναν όµως µόνο εκεί τα ΜΜΕ. Οπως πάντα σε τέτοιες υποθέσεις, προσκάλεσαν και «ειδικούς». Ποιοι είναι αυτοί; Οι συνδικαλιστές αστυνοµικοί. Αυτοί που µε αυτά που θα πουν ανεβάζουν τα νούµερα τηλεθέασης. Ενας από αυτούς ήταν ακόµη µια φορά ο Σταύρος Μπαλάσκας, ο οποίος δήλωσε µεταξύ άλλων στον Σκάι ότι ο Ηλ. Μίχος ήταν «επιφανής» και πως είχε µια «καλή, κοινωνική, άρτια οικογένεια». Καµία σηµασία δεν έχει αυτό, πέρα από το να πείσει την κοινωνία πως οφείλει να πέσει από τα σύννεφα επειδή προέβη σε αυτές τις πράξεις ένας «οικογενειάρχης». Βέβαια, για το ότι σε τέτοια εγκλήµατα προβαίνουν σχεδόν πάντα «οικογενειάρχες» ο Μπαλάσκας δεν βρήκε κάτι να πει.

Πάλι από την τηλεοπτική συχνότητα του Σκάι ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούµας χαρακτήρισε το έγκληµα της παιδεραστίας «ελάττωµα». Υποστήριξε χαρακτηριστικά, µεταξύ άλλων, ότι «το ελάττωµα αυτό της παιδεραστίας, της παιδοφιλίας υπάρχει χρόνια», για να εστιάσει κυρίως στη µητρική ευθύνη λέγοντας: «Εδώ έχουµε µια µάνα που θα έπρεπε για µένα να προβληθεί παραπάνω η σχέση της µε την υπόθεση, κι ακόµα από τον ίδιο τον παιδεραστή, που φαίνεται να έχει σηµαντικό ρόλο και µάλλον αρνητικό. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα καταλήξει να κατηγορείται µια µάνα για µαστροπεία. Που είναι το σηµαντικότερο οχυρό της οικογένειας και της κοινωνίας».

Ο ρόλος της µάνας

Είναι δεδοµένο ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος της µάνας του κοριτσιού –διώκεται για µαστροπεία–, όπως και όλων όσοι βρίσκονται στον περίγυρό της. Αλλο αυτό όµως και άλλο να υποστηρίζουν ότι η µάνα είχε µεγαλύτερη σχέση µε την υπόθεση απ’ ό,τι ο Ηλ. Μίχος. Παρατηρείται από τα ΜΜΕ µια πρωτοφανής αντιστροφή της λογικής, ώστε η έρευνα να στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στη µάνα και όχι στο κύκλωµα. ∆εν γνωρίζει κανείς ακόµη τον ρόλο της µητέρας του κοριτσιού, ο οποίος φανταζόµαστε ότι σύντοµα θα διαλευκανθεί. Το σηµαντικότερό όµως είναι οι βιαστές. Σηµαντικότερα είναι η εξάρθρωση του κυκλώµατος, η δοµή του, η δράση του, µέχρι πόσο ψηλά έφτανε, ποιοι ήταν όλοι οι βιαστές, προκειµένου αυτή η υπόθεση να γίνει η απαρχή για την προστασία των παιδιών. Ολων των παιδιών.

Αλλωστε αυτήν τη στιγµή οι πληροφορίες αναφορικά µε τον ρόλο της µάνας είναι εντελώς συγκεχυµένες. Το documentonews.gr αποκάλυψε την περασµένη Πέµπτη ότι η µητέρα του κοριτσιού αντάλλασσε µηνύµατα µε τον Ηλ. Μίχο. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες φέρεται να του γράφει: «Βρωµιάρη, ανώµαλε, τι είναι αυτό που έκανες στο παιδί µου;». Στη συνέχεια φαίνεται πως του έστειλε και δεύτερο µήνυµα, στο οποίο τον αποκαλούσε παιδεραστή. Ο Ηλ. Μίχος εµφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιµος και της απαντάει: «Ηρέµησε κι έλα από ’δώ».

Σε άλλο µήνυµα η µητέρα φέρεται να γράφει στον Ηλ. Μίχο: «∆εν θα τη γλιτώσεις. Θα το ανοίξεις το στόµα σου, αλλά εκεί που πρέπει. Θα σε πάνε σηκωτό». Ο κατηγορούµενος της απάντησε: «Ηρέµησε. Αν µε πάνε µέσα, δεν θα πάνε µόνο εµένα». Σε άλλο µήνυµα η µητέρα φέρεται να γράφει: «∆ιανοείσαι τι έχεις κάνει κάθαρµα; Η θεία της έχει φρικάρει. Θα βρω τα µηνύµατα, θα τα στείλω στη γυναίκα και στον γιο σου. Με το δωδεκάχρονο, ρε αλήτη; Θα σε θάψω. Ο τάφος σου θα γίνει».

Ακόµη δεν γνωρίζουµε τι έχει συµβεί. Αναµένουµε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών σε καθέναν ανεξαιρέτως από όσους εµπλέκονται στην υπόθεση και όχι µόνο σε όσους θα προσφέρουν υψηλότερη τηλεθέαση.

Μέχρι τότε όµως υπάρχει κάτι ακόµη πολύ σηµαντικό. Παιδιά που βιώνουν τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό: προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες. Αλήθεια, θεωρούµε ότι η κοινωνική πρόνοια προς αυτά τα ευάλωτα παιδιά είναι ενδεδειγµένη; Εχουµε κουλτούρα προστασίας ανηλίκων; Πόσες χιλιάδες παιδιά έχουν γίνει βορά κακοποιητών, οι οποίοι µάλιστα συνήθως είναι «οικογενειάρχες» και «άνθρωποι της διπλανής πόρτας»; Πόσα παιδιά αφέθηκαν εντελώς απροστάτευτα και τους έπνιξε το έρεβος της κοινωνίας µας; Πόσα παιδιά δεν γνώρισαν τίποτε άλλο παρά µόνο τη βία και τον φόβο; Πόσα δωδεκάχρονα κοριτσάκια πρέπει ακόµη να πέσουν θύµατα ώστε να συνειδητοποιήσουµε ότι πρέπει να τα αλλάξουµε όλα σε αυτή την κοινωνία;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter