«Ριφιφί» Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ: Με λόγια του Ανδρέα επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ

«Ριφιφί» Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ: Με λόγια του Ανδρέα επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ

Τα (επίκαιραλόγια του Ανδρέα Παπανδρέου από το μακρινό 1990 θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή προκειμένου να καταδείξει την επαμφοτερίζουσα στάση του ΚΙΝΑΛ για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενέτεινε την πολιτική πίεση προς την Χαριλάου Τρικούπη, η οποία αρέσκεται στην υιοθέτηση του «πολιτικού παλαντζαρίσματος» μπροστά σε επίδικα ζητήματα.

Στην αρχή της δευτερολογίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον τιμά η κατηγορία πως θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου με τη στάση που τηρεί έναντι της παρούσας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Δεν καταλάβατε… Με τιμά να μου το λέτε αυτό» αντέτεινε, τονίζοντας ότι η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική.

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές, καθώς «αυτό που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός είναι ότι (στον Τζο Μπάιντεν) θα θέσετε επί τάπητος την ακύρωση της πώλησης F16 στην Τουρκία και θα ζητήσετε την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων»Σε εκείνο το σημείο, αποφάσισε να γυρίσει την κλεψύδρα ανάποδα και να επικαλεστεί σημεία από την ομιλία του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια αντίστοιχης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής το 1990.

«Οι δύο όψεις του νομίσματος»

«Κάποιες φορές μου κεντρίζει το ενδιαφέρον να διαβάζω πρακτικά της Βουλής, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αντιπαραθέσεις πολιτικών αρχηγών» εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε πως η ιστορία αποδεικνύεται διδακτική τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. «Ανέτρεξα, λοιπόν, στην αντίστοιχη συζήτηση στο 1990, με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποκαλεί ¨Ιανό¨ τον Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου του απάντησε τότε ότι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική υπερδύναμη επιβάλλεται από τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά, σε αυτό το πλαίσιο, οι επιλογές της χώρας είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι να αναγνωρίσεις ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη θα κάνουμε ό,τι μας πει, θα τα δώσουμε όλα. Η άλλη όψη του νομίσματος -που είναι υπαρκτή- είναι να πεις ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, ουδέποτε διεκδίκησε χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με περηφάνια και αποφασιστικότητα τα εθνικά της σύνορα.

»Αυτή η περήφανη Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να πει στην Αμερική: ¨Αν σου προσφέρουμε διευκολύνσεις τις οποίες θα κουβεντιάσουμε, θα μας παράσχεις επιτέλους κάλυψη από την επιθετικότητα της Τουρκίας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Ναι ή όχι;. Θα προστατευτούν τα εθνικά μας συμφέροντα;¨ Εάν όχι, τότε η μικρή Ελλάς λέει: ¨Δεν μπορώ να υπογράψω¨. Το ένα -είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου- είναι εκβιασμός, το άλλο είναι διάλογος και υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μπροστά στις δύο όψεις του νομίσματος».

«Περιμένω να μας πείτε κ. Κατρίνη…»

Χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι και τώρα «αυτές οι δύο λογικές και στρατηγικές συγκρούονται». Τότε, έστρεψε τα πυρά του κατά του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ. «Περιμένω να μας πείτε τη θέση σας κ. Κατρίνη, γιατί δεν έχει νόημα μονάχα να έχετε ταμπέλες: τον πράσινο ήλιο και το όνομα ΠΑΣΟΚ… Ακούω ότι θα ψηφίσετε αυτήν τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι και τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα, αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία. Περιμένω να σας ακούσω γιατί όλοι κρινόμαστε από τη θέση και τη στάση μας απέναντι στην ιστορία» κατέληξε.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος επιβεβαίωσε την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. « Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει -παρά τις όποιες ενστάσεις- την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών», ήταν τα λόγια του. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter