Ριγμένα έως και 30% τα μπλοκάκια

Ριγμένα έως και 30% τα μπλοκάκια

Δεκάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) και καλύπτουν διαρκείς ανάγκες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά σε αυτό που φοβόντουσαν.

 Οι εργοδότες τούς ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν την επιπρόσθετη δαπάνη για τις ασφαλιστικές εισφορές –επίπτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης– και τους πρότειναν να γίνουν μισθωτοί με χαμηλότερες αποδοχές. Οπως είχε γράψει το Documento, ένα από τα ενδεχόμενα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο κίνδυνος καταβολής του 20% επί του ετήσιου εισοδήματος του εργαζόμενου ως εισφορά για τον κλάδο σύνταξης από τους εργοδότες, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο που εργάζεται με μπλοκάκι θεωρηθεί εξαρτημένη.

Αυτό οδήγησε αρκετούς εξ αυτών να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις. Πιέσεις που έχουν ως αποδέκτες τους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν στις περισσότερες των περιπτώσεων εάν προτιμούν να εργαστούν πια ως μισθωτοί, αλλά με σημαντικά μειωμένες αποδοχές (έως και 30%) ή εάν επιλέγουν τον δρόμο της εξόδου από την επιχείρηση, δηλαδή της απόλυσης…

Υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους όπως στις εκδόσεις-εκτυπώσεις, στο εμπόριο, στον κλάδο ηλεκτρολογικού υλικού που λειτουργούν με πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες που πρότειναν τα εξής:

α. Να καθυστερήσουν για λίγο την καταβολή της μισθοδοσίας μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να γνωρίζουν με ακρίβεια ποια θα είναι η δαπάνη που καλούνται να επωμιστούν.

β. Να προσληφθούν οι εργαζόμεναι με μισθολόγιο. Η πρόταση αυτή έγινε με τίμημα στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ενδιαφερόμενοι να αποδεχτούν σημαντική μείωση αποδοχών. Ουσιαστικά, οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους, μέσω της πρόσληψής τους με μικρότερες αποδοχές από αυτές που εισέπρατταν έως τώρα. Υπήρξαν μάλιστα επιχειρήσεις που πρότειναν στο προσωπικό τους να αποδεχτούν έως και 30% μείωση για να τους προσλάβουν…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Δημήτρη Καραγεωργόπουλο «υπάρχουν δεκάδες τέτοιες καταγγελίες από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότερες βέβαια είναι διερευνητικού χαρακτήρα, με την έννοια ότι υπό μορφή ερωτήματος θέλουν οι εργαζόμενοι να διαπιστώσουν εάν τους συμφέρει ή όχι η πρόταση που έχει γίνει από τους εργοδότες. Το πρόβλημα πάντως είναι υπαρκτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι θα αρνηθούν, είναι πιθανό να απολυθούν άμεσα». Ουσιαστικά λοιπόν, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στο δίλημμα ή να αποδεχτούν πιθανή πρόσληψη με πολύ μικρότερες αποδοχές ή να απολυθούν, άρα να βρεθούν στην ανεργία. Είναι προφανές ότι οι πιέσεις που ασκούνται προς την πλευρά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είναι τεράστιες και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Αιτία το γεγονός ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) ξεκίνησε μόλις προ διημέρου την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή των πρώτων εισφορών, με βάση το εισόδημα του 2015. Ουσιαστικά πρόκειται για το νέο μοντέλο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που στο χαμηλότερο επίπεδο είναι 20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε όποιες περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) επιτρέπεται από το ταμείο τους, υπάρχει πρόσθετη εισφορά 4% για επικούρηση και 7% για καταβολή εφάπαξ βοηθήματος.

«Λυπητερή» για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

Είναι προφανές ότι όσο τα ειδοποιητήρια θα καταφθάνουν στους δικαιούχους τόσο η ανασφάλεια και ο προβληματισμός θα διογκώνεται. Το χρονικό περιθώριο που παρέχει η νομοθεσία για να γίνει εμπρόθεσμα η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο είναι έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς. Αρα για τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου, οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές που τους αναλογούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται θα περιλαμβάνουν τις εισφορές για τους πρώτους δύο μήνες, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να προγραμματίσουν τη δαπάνη που πρέπει να πραγματοποιήσουν έστω και τμηματικά έως τα τέλη Μαρτίου.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αποστέλλονται καθημερινά έως 80.000 ειδοποιητήρια. Ομως στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα αναρτηθεί μαζικά σχεδόν το σύνολο των ειδοποιητηρίων, έτσι ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί με τους κωδικούς τους να διαπιστώσει σε πραγματικό χρόνο το κόστος ασφάλισης που του έχει επιβληθεί με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού. Να τονιστεί ότι η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων θα είναι μόνο για τους πρώτους μήνες. Σκοπός των αρμόδιων υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης είναι ύστερα από ένα διάστημα προσαρμογής στο νέο σύστημα, τα ειδοποιητήρια να αναρτώνται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Θα παρέχεται βέβαια η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να το εκτυπώσουν για να εξοφλήσουν, αλλά θα σταματήσει η ενημέρωση μέσω ταχυδρομικής αποστολής.

Στον νόμο προβλέπεται η δυνατότητα μερικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για μια διαδικασία που θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλισμένους να περιορίσουν κάπως τη δαπάνη τους για ένα χρονικό διάστημα και να συμψηφίσουν την οφειλή τους σε βάθος χρόνου. Ομως όσοι επιλέξουν αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο της οφειλής υπόκειται σε προσαυξήσεις που ανέρχονται στο ποσό του 8% ετησίως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter