Ρικ Πιτίνο: «Ελπίζω να πείσω τον Σπανούλη να επιστρέψει στην εθνική…»

Ρικ Πιτίνο: «Ελπίζω να πείσω τον Σπανούλη να επιστρέψει στην εθνική…»

Το Documento συνάντησε τον 67χρονο Αμερικανό τεχνικό σε ξενοδοχείο της Αθήνας και μίλησε μαζί του για όλους και όλα: τα σχέδιά του για την εθνική, τους διεθνείς, τον Γιαννακόπουλο, τον Ντόναλντ Τραμπ…

Απτόητος από τις φήμες που θέλουν την καρέκλα του να τρίζει αν αλλάξει η διοίκηση της ομοσπονδίας μπάσκετ, ο Ρικ Πιτίνο καταστρώνει τα σχέδιά του για το προολυμπιακό τουρνουά του 2021 και συζητάει με τους παίκτες που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα. Ολους εκτός από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο! «Ελπίζω να πείσω και τον Σπανούλη» υπόσχεται ο προπονητής. Το Documento συνάντησε τον 67χρονο Hall of Famer για πρωινό καπουτσίνο σε ξενοδοχείο της Αθήνας και ξέκλεψε ένα δίωρο από τον χρόνο του πριν από τη σημερινή του αναχώρηση για τις ΗΠΑ. Η κουβέντα ξεκίνησε από το μπάσκετ, αλλά ξέφυγε γρήγορα από αυτό.

Γνωρίζετε, υποθέτω, ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην ομοσπονδία.

Ναι, ασφαλώς. Θα γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο. Περιμένω ότι θα παραμείνω προπονητής της εθνικής ομάδας και προετοιμάζομαι για τις υποχρεώσεις της. Αν όμως αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, πάλι θα είμαι σύμφωνος. Παραμένω διαθέσιμος για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, αλλά δεν είναι η λυδία λίθος της ζωής μου. Αγαπώ την Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα, που είναι μιας κάποιας ηλικίας, έχει μια τελευταία ευκαιρία να πετύχει κάτι ξεχωριστό.

Ποιο είναι το προσωπικό κίνητρό σας για να συνεχίσετε; Γιατί το κάνετε;

Όταν ήμουν νεότερος η αποστολή της ζωής μου ήταν να ανεβαίνω ένα ένα τα σκαλοπάτια, επαγγελματικά και οικονομικά. Τώρα, στα 67, δεν υπάρχει αυτό το κριτήριο της καταξίωσης και της φήμης ούτε του πλούτου. Προσπαθώ να φτιάχνω παίκτες και να αναζωογονούμαι, λιτοδίαιτα, μέσα από τη δική τους επιτυχία. Η αγάπη για το παιχνίδι είναι αυτό που μου προσφέρει ευχαρίστηση.

Εργάζεστε για την εθνική Ελλάδας αφιλοκερδώς. Μα ποιος προπονητής εργάζεται χωρίς αμοιβή στις μέρες μας;

Όποιος κοουτσάρει παίκτες που αγωνίζονται αφιλοκερδώς! Ο φίλος μου ο Μάικ Φρατέλο δούλεψε στην εθνική Ουκρανίας και έβγαλε πολλά λεφτά. Δεν ήθελα να φαντάζω μισθοφόρος στα μάτια των αθλητών. Θα έπεφτα στην εκτίμησή τους αν υπέγραφα εγώ, ο ξένος, ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Τώρα γνωρίζουν ότι ήρθα στην Ελλάδα για έναν τελευταίο γύρο θριάμβου και έχω το θάρρος να ζητήσω το ίδιο από παίκτες που βαδίζουν στα 36 και τα 38 τους όπως ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης. Ούτε εκείνοι θα έχουν άλλη τέτοια ευκαιρία στο μέλλον.

Μιλάτε για τον Βασίλη Σπανούλη σαν να ξεχνάτε ότι έχει αποσυρθεί από την εθνική εδώ και πέντε χρόνια.

Ήμασταν σε επαφή πριν από την πανδημία και επρόκειτο να πάω στο σπίτι του για να συζητήσουμε. Ο Σπανούλης αποτελεί την επιτομή αυτού που έχω στο μυαλό μου όταν μιλάω για πείρα, εξυπνάδα και ηγετική ικανότητα. Ελπίζω να τον πείσω να επιστρέψει για άλλη μια απόπειρα. Είναι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στη Euroleague και κατέχει αυτό που αποκαλώ PHD: passion, hunger, drive. Πάθος, δίψα, θέληση.

Ανήκει όμως στον Ολυμπιακό, με τον οποίο ήρθατε σε ρήξη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κόνιαρης ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν. Τα ερυθρόλευκα φορούν πλέον και οι Σλούκας, Λαρεντζάκης.

Αυτό που τους είπα εξαρχής είναι ότι σκόπευα να περάσω τους επόμενους μήνες ταξιδεύοντας για λογαριασμό της εθνικής. Δεν είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου. Ηταν 100% αλήθεια. Αλλά στη ζωή τα πράγματα αλλάζουν και άλλωστε δεν χρειαζόταν να παρακολουθώ 35-40 αξιόλογους παίκτες, όπως νόμιζα όταν ανέλαβα. Από δω και στο εξής δεν έχω την παραμικρή σχέση με τον Παναθηναϊκό. Καμία απολύτως. Ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας είναι καταπληκτικά παιδιά. Αντρες με σπουδαίες αρετές. Τρομεροί χαρακτήρες. Αυτή η ποιότητα αποτελεί και τη μεγάλη δύναμη της εθνικής ομάδας. Αμφιβάλλω αν την έχουν οι αντίπαλοί μας.

Ακούγεστε ακόμη ξαφνιασμένος από εκείνη την αντίδραση.

Επειδή είμαι ξένος δεν την καταλαβαίνω τη σφοδρή αντιπαλότητα. Ούτε τη συμμερίζομαι. Σέβομαι απόλυτα τον Ολυμπιακό και τους ανθρώπους του, αλλά στην εθνική ομάδα είμαστε όλοι σύμμαχοι και καθόμαστε δίπλα δίπλα. Στην Αμερική μου λένε ότι υπερβάλλω και τα βγάζω από το μυαλό μου όταν τους διηγούμαι περιστατικά από την Ελλάδα. Αθλητισμός είναι, όχι πόλεμος.

Ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ήταν ακριβώς αμέτοχος στις εχθροπραξίες.

Η μοναδική φορά που νευρίασε μαζί μου ο Δημήτρης ήταν όταν δήλωσα ότι το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τον Ολυμπιακό! Ναι, τον χρειάζεται και μάλιστα απεγνωσμένα. Αν αποχωρήσουν από το ΝΒΑ οι Λέικερς, υπάρχουν τόσες άλλες ισχυρές ομάδες: οι Σέλτικς, οι Σίξερς, οι Μπακς, οι Κλίπερς. Ωστόσο το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται τον Ολυμπιακό για να επιβιώσει, ιδίως τώρα που ο Αρης και ο ΠΑΟΚ ζορίζονται. Οι επιπτώσεις πρέπει να εξαντλούνται σε πρόστιμα, όπως έγινε με τους Πάτριοτς στο NFL. Κανένας δεν θα διανοηθεί να διώξει τους Πάτριοτς από τη λίγκα.

Τι άνθρωπος είναι τελικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

Τον συνάντησα ελάχιστες φορές! Ισως λιγότερες από πέντε, ιδίως την πρώτη χρονιά. Δεν ανακατευόταν πολύ με την καθημερινή λειτουργία της ομάδας. Μάθαινα τις ιστορίες που ξέρουν όλοι, αλλά εμένα μου φέρθηκε καλά. Κάθε άνθρωπος έχει θετική και αρνητική πλευρά. Αν εμφανιζόταν ξαφνικά εδώ, θα γνωρίζατε έναν άνθρωπο ντροπαλό, προσηνή, σεβαστικό, μορφωμένο και ευγενικό, έναν καλό οικογενειάρχη όπως ο πατέρας και ο θείος του. Οσο κι αν σας σοκάρει, πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματική του εικόνα.

Οι παίκτες με τους οποίους συνεργαστήκατε στον Παναθηναϊκό θα είναι η βάση της εθνικής ομάδας.

Εκτιμώ αφάνταστα τον Παπαπέτρου, που είναι υπέροχος τύπος. Με τον Νικ Καλάθη έχουμε εξαιρετικά στενή σχέση και θα παίξει σίγουρα. Ο Παπαγιάννης επίσης. Δεν θα είμαστε πάντως εμείς το λιοντάρι της ζούγκλας. Θα ξεκινήσουμε σαν αουτσάιντερ, από το κάτω μέρος της αγκύλης, όπως θα έλεγαν στο NCAA. Ξέρετε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα νέοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εχετε μεγάλη παράδοση αλλά αμφίβολο μέλλον. Εσείς πώς εξηγείτε αυτήν τη λειψανδρία;

Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα τον έχουμε στο προολυμπιακό τουρνουά;

Δεν έχω μιλήσει μαζί του πέρα από ένα μήνυμα που του έστειλα πέρυσι μόλις ανέλαβα. Τις διαθέσεις του τις μαθαίνω από τους άλλους παίκτες και από την ομοσπονδία. Γνωριζόμαστε καλά με τον μάνατζέρ του. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν θα τον έχουμε μαζί μας. Οι Μπακς θα διεκδικήσουν τίτλο στα πλέι οφ του 2021 και ελπίζω να γίνει το ίδιο με παίκτες της εθνικής Καναδά ώστε να γίνει ευκολότερη η αποστολή μας. Ο Γιάννης πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιομαμούθ και σίγουρα το μυαλό του θα είναι απασχολημένο. Ωστόσο θέλει πολύ να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα εκβιάσουμε καταστάσεις όσο γίνεται και θα τον περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πώς σχολιάζετε την παρουσία του στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ;

Με κάνει ευτυχισμένο η συμμετοχή νέων ανθρώπων στον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη. Μαύρων αλλά και λευκών και Λατίνων. Η Αμερική είναι χωνευτήρι λαών και φαίνεται δύσκολο να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες ένας λαός ομοιογενής όπως οι Ελληνες. Προσωπικά ήμουν πάντοτε κοντά στην κοινότητα των Αφροαμερικανών. Τους υποστηρίζω απόλυτα και χωρίς επιφυλάξεις.

Θα αλλάξει κάτι, λέτε, αν πέσει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Φαίνεται ότι πράγματι θα έχουμε αλλαγή φρουράς τον Νοέμβριο. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Η κοινωνία μας έφτασε σε σημείο βρασμού και απαιτούνται ρηξικέλευθες αλλαγές. Εγώ που είμαι παλιός τα έχω ξαναζήσει αυτά, στα 60s, τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ όταν γίνονταν βίαιες καταλήψεις σε κολέγια. Αλλά ποτέ σε τόση ένταση. Η εικόνα ενός ανθρώπου που πεθαίνει και εκλιπαρεί για τη ζωή του με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του επί 8 λεπτά τρομοκράτησε τους Αμερικανούς πολίτες.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ κατηγορούν τους διαδηλωτές για έλλειψη πατριωτισμού.

Μα ο αγώνας δεν έχει για κόκκινο πανί την αμερικανική σημαία. Οι αλληλοαιτιάσεις των δύο παρατάξεων ακούγονται εξωφρενικές. Ζητούμενο είναι η ριζική αλλαγή προς το καλύτερο. Το γονάτισμα τη στιγμή του εθνικού ύμνου και οι υψωμένες γροθιές δείχνουν ομοψυχία προς αυτή την κατεύθυνση. Προέχουν η εκπαίδευση και η εξάλειψη της φτώχειας. Να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία. Οποιος περπατήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και στις άλλες μεγαλουπόλεις κάνει σλάλομ ανάμεσα σε αστέγους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Κι έπεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Ελπίζω ότι θα παρασκευαστεί εμβόλιο μέχρι τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον δύο φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ πειραματίζονται με καλές πιθανότητες. Ισως να μην είχαμε 500.000 νεκρούς στην πατρίδα μου αν η κυβέρνηση αποφάσιζε καραντίνα. Η απόφαση για ανοσία της αγέλης αποδείχτηκε λανθασμένη. Στην αρχή μάλιστα μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται μάσκες! Ο πρόεδρος σκαρφίστηκε ακόμη και φάρμακο, εκείνη τη χλωροκίνη, πώς τη λένε. Ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν τις απαντήσεις.

Μπορείτε να μας υποσχεθείτε κάτι για το μέλλον;

Οι παίκτες που θα συνεργαστούν μαζί μου στην εθνική θα περάσουν όμορφα. Το μόνο πλεονέκτημα που έχει ένας 67χρονος είναι ότι ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Εγώ, ο ξένος, δεν επηρεάζομαι ούτε από πολιτικές ούτε από συναισθήματα. Εχω ανοσία σε πιέσεις και σε περισπασμούς, ενώ δεν μου περισσεύει χρόνος για μεγάλα «εγώ». Θα φορέσω τις παρωπίδες μου και θα δουλέψω απτόητος. Η Ελλάδα μου φέρθηκε σαν να ήμουν δικός της άνθρωπος. Ωραία δεν είναι η ιστορία μου;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter