Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου

Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο ιµπεριαλιστικός πόλεµος στην Ουκρανία ανάµεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ και Ρωσία είναι πραγµατικά σε πολύ επικίνδυνη καµπή. Την ίδια στιγµή εντείνεται ο γενικότερος ανταγωνισµός του ευρωατλαντικού και του –υπό διαµόρφωση– ευρασιατικού στρατοπέδου µε επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Καταγράφεται µια σοβαρή κλιµάκωση µέσα από αλυσιδωτές εξελίξεις που περικλείουν µεγάλες περιπέτειες για τους λαούς, όπως ο πολλαπλασιασµός των εξοπλισµών της Ουκρανίας από ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, οι αλλεπάλληλες κυρώσεις που επιβαρύνουν και πάλι τους λαούς, η γεµάτη κινδύνους ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η µερική επιστράτευση, µαζί µε τις ολέθριες προσαρτήσεις τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το πού οδεύουν τα πράγµατα φανερώνεται τις τελευταίες ηµέρες στα πολεµικά πεδία µε την ανατίναξη της γέφυρας του Κερτς στην Κριµαία από την Ουκρανία και τους εκ νέου ρωσικούς βοµβαρδισµούς στο Κίεβο.

Σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο το τελευταίο ψήφισµα της ολοµέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, σηµατοδοτώντας νέο γύρο πολεµικών εξοπλισµών στήριξης του καθεστώτος Ζελένσκι. Ολες οι οµάδες που το ψήφισαν (Λαϊκό Κόµµα, Σοσιαλδηµοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί) σπεύδουν να ισχυριστούν το αδιανόητο, ότι δηλαδή οι στρατιωτικοί εξοπλισµοί «συµβάλλουν στη συντόµευση του πολέµου» κι όχι βεβαίως το προφανές, ότι αντίθετα τον διαιωνίζουν.

Σε αυτό το ψήφισµα-πολεµικό παραλήρηµα, το οποίο µάλιστα οι ευρωβουλευτές της Ν∆, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και µε τα δύο χέρια, ζητούν να «αυξήσουν µαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», απαιτούν τη συγκρότηση «ενός µηχανισµού στρατιωτικής βοήθειας µέσω εκµίσθωσης και δανεισµού για την Ουκρανία», ενώ καλούν τις κυβερνήσεις ως και «σε συντονισµό για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία».

Το ψήφισµα αποτελεί «οδικό χάρτη» για κυβερνήσεις όπως της Ν∆, η οποία προσδοκώντας οφέλη για την ελληνική αστική τάξη ήδη πλειοδοτεί στην πολεµική εµπλοκή στους αµερικανονατοϊκούς σχεδιασµούς µε την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισµού στην Ουκρανία, καθώς και στη χρησιµοποίηση των αµερικανικών βάσεων. Ολα αυτά θα τα πληρώσει και πάλι ο λαός και σε χρήµα και σε επικίνδυνα µπλεξίµατα.

Ταυτόχρονα το εν λόγω ψήφισµα κι η υπερψήφισή του από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ µετατρέπουν αυτόµατα σε ανέκδοτο τις ούτως ή άλλως υποκριτικές κι ανέξοδες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην «παγκόσµια ειρήνη», όπως και τις συριζαίικες παρουσίες στις αντιπολεµικές συναυλίες, τις εκκλήσεις τύπου «στείλτε ανθρωπιστικό υλικό, όχι όπλα» κ.ά. Ενδεικτικά του κατήφορού του τα εύσηµα που απέσπασε για τη «σωστή ψήφο του» ως κι από βουλευτές της Ν∆, ανάµεσά τους κι ο γνωστός νατοϊκός πανελίστας ∆. Καιρίδης.

Πρώτη φορά δεν είναι βέβαια… Η «νατοϊκή Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόµµατα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα µε την απαρέγκλιτη υλοποίηση του σχεδιασµού εγκατάστασης αµερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα, την εµπλοκή της Ελλάδας στους ιµπεριαλιστικούς σχεδιασµούς, τη στήριξη της συµφωνίας «για τη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ», αλλά και την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ευρωκοινοβουλευτική οµάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το κατάπτυστο ψήφισµα και ανέδειξε ότι την κλιµάκωση της εµπλοκής στον ιµπεριαλιστικό πόλεµο θα την πληρώσουν οι λαοί πανάκριβα.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσµα στον εργατικό – λαϊκό κόσµο, σε αυτούς που αναγνωρίζουν ότι αυτός ο πόλεµος είναι ανάµεσα σε ιµπεριαλιστές – ληστές σε βάρος των λαών, που δεν ανέχονται η πάλη τους να γίνει παρακολούθηµα ούτε της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ούτε της καπιταλιστικής Ρωσίας. Ο λαός να µην επιλέξει στρατόπεδο ληστών και µαζί µε το ΚΚΕ να αγωνιστεί για τον άµεσο τερµατισµό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, για να µην πληρώσει αυτός τα «σπασµένα» του πολέµου και της νέας επικείµενης κρίσης του εκµεταλλευτικού συστήµατος, να πρωταγωνιστήσει στην πάλη και να φέρει τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter