Μια δική του ματιά ματιά στις διακοπές στην Ελλάδα κάνει ο γερμανικός Τύπος, αφού η χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μόνον που δεν αρκείται να αναφερθεί στις ομορφιές της χώρας αλλά συμπληρώνει πόσο απρόσιτοι είναι οι ελληνικοί προορισμοί στους ίδιους τους Έλληνες.
To Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) σημειώνει πως μικρό ποσοστό των Ελλήνων μπορεί να πάει διακοπές στα νησιά. Οι τιμές αυξάνονται λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό ενώ η αγοραστική δύναμη του Έλληνα παραμένει πιο χαμηλή ακόμα και πριν από την κρίση. «Το έτος 2009 πριν από την κρίση, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών ιδιωτικών νοικοκυριών ήταν 92% του μέσου όρου της ΕΕ. Σήμερα, είναι μόνο 70%» σημειώνει.
Ανάλογη επισήμανση γίνεται και για τα ακτοπλοϊκό εισιτήρια, παρουσιάζοντας το παράδειγμα του εισιτηρίου μιας τριμελούς οικογένειας με αυτοκίνητο από Πειραιά για Σύρο: Στοιχίζει 488 ευρώ για ένα ταξίδι λιγότερο από 4 ώρες ενώ για την ίδια οικογένεια από την Βαρκελώνη ως την Ίμπιζα της Ισπανίας και για ένα ταξίδι 10 ωρών θα κόστιζε 155,50 ευρώ!
Παραθέτουμε όλο το άρθρο:
Η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. Ένα νέο ρεκόρ επισκεπτών διαφαίνεται στον ορίζοντα για το 2025, το τρίτο κατά σειρά. Αλλά πολλοί ντόπιοι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

Η Ελλάδα αναμένει πάνω από 40 εκατομμύρια παραθεριστές φέτος. Αυτό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της. Στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, υπήρχαν 117 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.
Αυτό δίνει στην περιοχή την υψηλότερη πυκνότητα τουριστών στην ΕΕ. Στα Ιόνια Νησιά, στα οποία περιλαμβάνεται η Κέρκυρα, ο αριθμός ήταν 98 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο.
Τα ρεκόρ ανεβάζουν τις τιμές
Η τουριστική άνθηση ανεβάζει τις τιμές. Στο νησί της Ρόδου, ένα δίκλινο δωμάτιο σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ για μια εβδομάδα τον Αύγουστο. Στη Σαντορίνη, το φθηνότερο ξενοδοχείο κοστίζει λίγο κάτω από 800 ευρώ και το πιο ακριβό 4.000 ευρώ την εβδομάδα.
Για πολλές ελληνικές οικογένειες, οι διακοπές σε αυτές τις τιμές είναι απρόσιτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 46% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε καν μια εβδομάδα διακοπών. Συγκριτικά, ο μέσος όρος για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι 27%. Μόνο στη Ρουμανία το ποσοστό είναι υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα, όπου σχεδόν το 60% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές.
Δύο δυσμενείς εξελίξεις συγκλίνουν στην Ελλάδα. Αφενός, οι τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία και ξενώνες έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από το εξωτερικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας έρευνας αγοράς AirDNA, η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης στους πέντε πιο ακριβούς προορισμούς στην Ευρώπη για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.
Από την άλλη πλευρά, τα εισοδήματα στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010.
Οι διακοπές είναι απρόσιτες για πολλούς Έλληνες
Το έτος 2009 πριν από την κρίση, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών ιδιωτικών νοικοκυριών ήταν 92% του μέσου όρου της ΕΕ. Σήμερα, είναι μόνο 70%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο ακαθάριστο εισόδημα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 1.415 ευρώ. Οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα ακαθάριστα. Σε έρευνα του ινστιτούτου Focus Bari, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το εισόδημά τους ήταν «μόλις αρκετό για να ζήσουν».

Επομένως, τα ταξίδια διακοπών είναι εκτός συζήτησης για πολλές ελληνικές οικογένειες. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου έρευνας αγοράς ΙΕΛΚΑ (Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), το 52% δεν σχεδιάζει διακοπές φέτος. Ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα ταξιδέψει για μικρότερα χρονικά διαστήματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο το 10% σχεδιάζει διακοπές σε ξενοδοχείο ή ξενώνα. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους στο χωριό τους.
Το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξάνει τις τιμές για διακοπές στα νησιά
Ενώ οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες έλκονται από τα γραφικά ελληνικά νησιά, οι προορισμοί στην ηπειρωτική χώρα είναι πιο δημοφιλείς στους ντόπιους. Μόνο το 28% σχεδιάζει διακοπές σε νησιά. Ένας λόγος για αυτό είναι πιθανώς η απότομη αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Καθημερινή, ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για μια τριμελή οικογένεια με αυτοκίνητο από τον Πειραιά στη Σύρο κοστίζει 488 ευρώ. Το ταξίδι διαρκεί λίγο λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρεώνει 483 ευρώ για το σχεδόν δεκάωρο ταξίδι από τον Πειραιά στη Χίο.
Για λόγους σύγκρισης, το ταξίδι από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας στην Ίμπιζα, το οποίο διαρκεί επίσης δέκα ώρες, κοστίζει μόνο 155,50 ευρώ μετ’ επιστροφής για μια τριμελή οικογένεια με αυτοκίνητο.
Πηγή: RND
Διαβάστε επίσης
Θες τουρισμό; Θα μείνεις σε σκηνή!
Πληθαίνουν οι τουρίστες αλλά ξοδεύουν λιγότερα – Διαρκώς μειούμενη η μέση τουριστική δαπάνη στη χώρα