Ρώμη: Νέες υποσχέσεις Μητσοτάκη για τα τρένα μετά τη συνάντηση με Μελόνι

Ρώμη: Νέες υποσχέσεις Μητσοτάκη για τα τρένα μετά τη συνάντηση με Μελόνι

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που είχε γίνει για πρώτη φορά το 2017 μια συνάντηση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της ιταλίδας πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση Μελόνι- Ερντογάν είχαν υπογραφεί 11 σημαντικές διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της 4ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής Ιταλίας –Τουρκίας που αφορούσαν –μεταξύ άλλων- το εμπόριο, την ενέργεια, την άμυνα και τη διαστημική συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Ρώμη: Σημαντικές συμφωνίες Ερντογάν – Μελόνι για άμυνα, ενέργεια, εμπόριο και διάστημα

Σήμερα, κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που συνεδρίασε στη Ρώμη, όπως αναφέρεται, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η συμφωνία για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

  • Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
  • Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών

Σημειώνεται ωστόσο πως και το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπογράφτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 παρουσία του τότε υπουργού υποδομών και μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον μέτοχο της μητρικής εταιρίας Trenitalia και του Ιταλού πρέσβη Luigi Maras αφορούσε στη διαπραγμάτευση για την ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας σιδηροδρομικής μεταφοράς με ταυτόχρονη εξασφάλιση επενδύσεων 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 9 χρόνια για ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι άμεσες επενδύσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας του Νοεμβρίου 2020 κυμαίνονταν από 645 έως 810 εκατ. ευρώ με δύο βασικές προϋποθέσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο:

  • Ολοκλήρωση της σηματοδότησης στον άξονα Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι τέλος του 2021.
  • Να θέσει σε λειτουργία του ETCS στον άξονα Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (Σύμβαση 10005 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι τέλος του 2021.

Επίσης, για τις ιταλικές επενδύσεις -όπως προβλεπόταν τότε- των 645 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα προσφερόταν, ως αντάλλαγμα εκ μέρους του Δημοσίου, μια επιδότηση 750 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ανά έτος επί 15 έτη).

Ωστόσο, τίποτα δεν υλοποιήθηκε από όσα προβλέπονταν στο μνημόνιο συνεργασίας. Ούτε έργα σηματοδότησης, ούτε η λειτουργία του ETCS ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ούτε επενδύσεις ξεκίνησαν από την ιταλική εταιρεία. Αντιθέτως, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει κανονικά την επιδότηση των 50 εκατομμυρίων ετησίως για τις άγονες γραμμές.

Διαβάστε επίσης: Το «δώρο» 800 εκατ. ευρώ στην Hellenic Train από την κυβέρνηση

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις 9 Ιουλίου του 2022 επικυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση Καραμανλή μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου οι άμεσες επενδύσεις της Ιταλικής trenitalia στην Ελλάδα συρρικνώνονται από τα 645 εκατ. ευρώ στα 77,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σημερινή συμφωνία, οι νέες δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.

Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ταξίδεψαν στην Ιταλία εννέα υπουργοί της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, συνοδεύεται από από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης

Μπάζωμα των Τεμπών: Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για Τριαντόπουλο, η Αδειλίνη και το… τηλεσκόπιο της Ζωής

Απόπειρα διάρρηξης και καταστροφές στα γραφεία του Documento (Photos) 

«Ντου» Λυμπερόπουλου στο γραφείο του Κυρανάκη (Video)

Η ΕΡΤ χαρίζει €89,51 εκατ. στο καρτέλ της ενέργειας

Documento Newsletter