Ρονάλντο-Μέσι-Νεϊμάρ: Οι offshore τους έβγαλαν… offside

Ρονάλντο-Μέσι-Νεϊμάρ: Οι offshore τους έβγαλαν… offside

Αρκετά χρόνια προτού ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή επωνύμων και εξωχώριες ντρίμπλες, από αυτές που εμφανίζονται συχνά πυκνά στο διάτρητο πόθεν έσχες Ελλήνων πολιτικών, ένα άλλο κουτί της Πανδώρας έστησε τους σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου στο εδώλιο.

Ο Λιονέλ Μέσι,ο Κριστιάνο Ρονάλντο,ο Νεϊμάρ και άλλοι εκλεκτοί της μπάλας είχαν την ατυχία να εργαστούν σε ευνομούμενα κράτη και βρέθηκαν με βαριές καμπάνες στην καμπούρα τους. Χάθηκε να παίξουν μπάλα στην Ελλάδα του Μητσοτάκη να τους χαρούμε και εμείς;

Το όνομα του Μέσι εμφανίστηκε στα Panama Papers και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η έρευνα των αρχών της Ισπανίας απέδειξε φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ για αδήλωτα έσοδα από διαφημιστικά δικαιώματα της διετίας 2007-09. «Ο Λέο ήταν αθώο παιδί όταν φτιάχτηκαν τα χαρτιά» δικαιολογήθηκαν οι δικηγόροι του.

Ωστόσο, τα λαγωνικά της ισπανικής εφορίας ανακάλυψαν μία σειρά από εταιρείες-φαντάσματα σε τρίτες χώρες, όπως η Ουρουγουάη, η Μπελίζ, η Βρετανία και η Ελβετία, με πρωτεργάτη τον πατέρα του διάσημου ποδοσφαιριστή. Η δίκη κράτησε τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2019 με βαριές καμπάνες για τους Μέσι: 21 μήνες φυλάκιση για τον υιό Λιονέλ, 15 για τον πατέρα Χόρχε.

Το πρότερο καθαρό μητρώο των δύο οδήγησε αυτόματα σε αναστολή των ποινών και επιβολή προστίμων (2 και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Η φαμίλια πλήρωσε οικειοθελώς 5 εκατομμύρια, άφησε και χαρτζιλίκι στις αρχές για τη γενναιοδωρία τους και γλίτωσε το μπουζούριασμα.

«Βαριά η φορολογία»

Στον απόηχο της πολύκροτης υπόθεσης ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας χαρακτήρισε «άδικη» τη βαριά φορολογία που το κράτος επιβάλλει στους ποδοσφαιριστές. «Ο Μέσι θα πληρώσει φόρους 270 εκατ. ευρώ για ένα συμβόλαιο 550 εκατομμυρίων, ενώ για το ίδιο συμβόλαιο στην Ιταλία θα πλήρωνε 135 εκατ. ευρώ».

Ο ίδιος ο Μέσι διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τη δοκιμασία που πέρασε και παπαγάλισε αυτό που έγραψαν οι εφημερίδες, ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει στην Ισπανία το 1,37% του εθνικού εισοδήματός της και δημιουργεί 180.000 θέσεις εργασίας. «Θα σας φύγω και τότε θα καταλάβετε τη διαφορά» έλεγαν τα μάτια του προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Παρίσι.

Οταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετακόμισε από τη Μαδρίτη στο Τορίνο, το 2018, οι κακές γλώσσες τον χαρακτήρισαν φυγάδα. «Την κοπάνησε για να γλιτώσει από την ισπανική εφορία, διότι έρχεται η σειρά του μετά τον Μέσι». Αλλά οι δαγκάνες του νόμου είχαν ήδη μαγκώσει τον Πορτογάλο.

Το ποσό της φοροδιαφυγής του την περίοδο 2011-14 υπολογίστηκε σε 14,7 εκατομμύρια ευρώ (από διαφημιστικά κέρδη), προσεκτικά κρυμμένα πίσω από το ντουβάρι μιας offshore εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε όταν ακόμη ο Ρονάλντο αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για τους ποδοσφαιριστές» ομολόγησε η εταιρεία που τον μανατζάρει, ονόματι Gestifute.

Ο Κριστιάνο καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, πάντοτε με αναστολή, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, και εξαγόρασε την ποινή του πληρώνοντας το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 18,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε στο δικαστήριο για 15 λεπτάκια, ίσα ίσα για να υπογράψει τα ντοκουμέντα του συμβιβασμού. Την ίδια εποχή αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού για ένα περιστατικό που συνέβη το 2009 στο Λας Βέγκας και δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. Η γυναίκα που τον κατηγορεί διεκδικεί αστική αποζημίωση περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ στα αμερικανικά δικαστήρια.

Σκοτεινές δοσοληψίες

Ο Νεϊμάρ βρήκε τον μπελά του από την εφορία προτού ακόμη πάρει το αεροπλάνο για να γίνει γκασταρμπάιτερ στην Ευρώπη. «Ενοχος!» ανέκραξαν οι βραζιλιάνικες εφημερίδες στα μέσα Μαρτίου του 2016. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Νεϊμάρ διατάχτηκε να πληρώσει πρόστιμο 44,7 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή για σκοτεινές δοσοληψίες τον καιρό που διαπραγματευόταν με την Μπαρτσελόνα (από το 2011).

Οι αδήλωτες πληρωμές γίνονταν προς τον λογαριασμό του πατέρα του ποδοσφαιριστή, ενώ υπήρξε και φοροδιαφυγή σε μικρότερη κλίμακα από τότε που ο νεαρός άσος αγωνιζόταν στη Σάντος (2007-08). Στα ποινικά δικαστήρια της Βραζιλίας οι Νεϊμάρ αθωώθηκαν, αλλά γρήγορα βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών.

Στα μέσα του 2019 ο Νεϊμάρ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 35 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή σε απάτη και διαφθορά, αλλά η υπόθεση διευθετήθηκε με συμβιβασμό στο CAS. Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου και ο προκάτοχός του Σάντρο Ροσέλ ήταν αυτοί που στιγματίστηκαν για τις νεφελώδεις δοσοληψίες στη μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Σάντος.

Παρόμοιο μπελά βρήκε ο Χαβιέρ Μασκεράνο, ο οποίος ομολόγησε φοροδιαφυγή 1,7 εκατομμυρίου ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρείας από τότε που αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα (2011-12).

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δώδεκα μήνες φυλάκιση με αναστολή και 815.000 ευρώ πρόστιμο. «Δεν ξέρω τίποτε από νομικά και οικονομικά» δικαιολογήθηκε ο Αργεντινός άσος μέσω Twitter. «Είμαι έντιμος άνθρωπος και αυτή η εμπειρία θα με κάνει πιο δυνατό». Και λίγο πιο φτωχό, αν και τέτοια ποσά μοιάζουν με ψίχουλα για πρωτοκλασάτους μπαλαδόρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter