Ρωσία: Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν από τον Πούτιν να δεχτεί σχέδιο ειρήνευσης με την Ουκρανία

Ρωσία: Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν από τον Πούτιν να δεχτεί σχέδιο ειρήνευσης με την Ουκρανία
Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Να δεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιό τους προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησαν Αφρικανοί ηγέτες από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησαν επίσης να ανανεωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την οποία αποχώρησε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Οι παρεμβάσεις τους κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που γίνεται στην Αγία Πετρούπολη ήταν πιο συντονισμένες και πιο δυναμικές σε σχέση με εκείνες που είχαν διατυπωθεί μέχρι τώρα από αφρικανικές χώρες. Υπενθύμισαν στον ηγέτη του Κρεμλίνου πόσο πολύ ανησυχεί η Αφρική για τις συνέπειες του πολέμου, ιδιαίτερα για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

«Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει. Και μπορεί να τελειώσει μόνο σε μια βάση δικαιοσύνης και λογικής», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μάχαματ στον Πούτιν και σε Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη. «Η αναστάτωση στις ενεργειακές προμήθειες και στις προμήθειες σιτηρών πρέπει να τελειώσει αμέσως. Η συμφωνία για τα σιτηρά πρέπει να παραταθεί προς όφελος όλων των λαών του κόσμου, ιδιαίτερα των Αφρικανών».

Το αφρικανικό σχέδιο προτείνει σειρά ενδεχόμενων βημάτων για εκτόνωση της έντασης περιλαμβανομένης της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων, της απομάκρυνσης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, της άρσης του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Πούτιν και χαλάρωση των κυρώσεων.

Ο Πούτιν το υποδέχθηκε ευγενικά αλλά μάλλον αδιάφορα όταν οι Αφρικανοί ηγέτες του το παρουσίασαν τον περασμένο μήνα. Σήμερα δήλωσε πως η Μόσχα σέβεται την προταση και την εξετάζει προσεκτικά.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο δήλωσε πως η αφρικανική πρωτοβουλία «αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή, δεν πρέπει να υποτιμηθεί… Απευθύνουμε γι΄άλλη μια φορά έκκληση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη».

Στη σύνοδο κορυφής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση στη Ρωσία να αναβιώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά η οποία, μέχρι την άρνηση της Μόσχας να την ανανεώσει την περασμένη εβδομάδα, επέτρεψε στην Ουκρανία να εξαγάγει σιτηρά από τα λιμάνια της παρά τον πόλεμο.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι μεγάλος αγοραστής σιτηρών μέσω της διαδρομής της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής πως είναι «απαραίτητο να καταλήξουμε σε συμφωνία» για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Πούτιν απάντησε, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, πως η αύξηση των τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές είναι αποτέλεσμα λαθών της πολιτικής της Δύσης πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πούτιν: Ετοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο αρνείται να συμμετάσχει σε αυτές.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν έτοιμο να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ενόσω η Ρωσία, που πριν από 17 μήνες εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, έχει υπό τον έλεγχό της το ένα πέμπτο των ουκρανικών εδαφών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι όποιες συνομιλίες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτές τις «νέες πραγματικότητες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter