Ρωσία: Νέα δημοσιεύματα για το «Σύνδρομο της Αβάνας» – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Ρωσία: Νέα δημοσιεύματα για το «Σύνδρομο της Αβάνας» – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο απέρριψε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού ίσως βρίσκεται πίσω από το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας» που έχει επηρεάσει Αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους σε όλο τον κόσμο.

Το Insider, ένας όμιλος ερευνητικής δημοσιογραφίας που επικεντρώνεται στη Ρωσία και εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας, διαπίστωσε ότι μέλη μιας μονάδας της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU), γνωστής ως 29155, βρίσκονταν στα σημεία όπου αναφέρθηκαν περιστατικά υγείας που αφορούσαν προσωπικό των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Insider που διήρκησε ένα χρόνο και έγινε σε συνεργασία με το 60 Minutes και το γερμανικό Der Spiegel σημείωσε επίσης ότι υψηλόβαθμα μέλη της μονάδας 29155 έλαβαν βραβεία και προαγωγές για εργασίες που σχετίζονται με την εξέλιξη «μη θανατηφόρων ακουστικών όπλων».

«Αυτό δεν είναι καθόλου νέο θέμα. Για πολλά χρόνια, το θέμα του λεγόμενου ‘Συνδρόμου της Αβάνας’ έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις στον Τύπο και από την αρχή συνδέθηκε με κατηγορίες κατά της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το δημοσίευμα.

«Αλλά κανείς δεν έχει δημοσιεύσει ή παρουσιάσει κάπου πειστικά στοιχεία για αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Άρα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες μέσων ενημέρωσης».

Έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, της οποίας τα πορίσματα δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι, έδειξε ότι είναι «πολύ απίθανο» ένας ξένος αντίπαλος να είναι υπεύθυνος για την ασθένεια, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, το 2016. Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ζάλη.

Το δημοσίευμα του Insider ανέφερε ότι το πρώτο περιστατικό με συμπτώματα του «Συνδρόμου της Αβάνας» ίσως συνέβη νωρίτερα από το 2016. Ανέφερε ότι «πιθανόν έγιναν επιθέσεις δύο χρόνια νωρίτερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όταν υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης που υπηρετούσε στο προξενείο έχασε τις αισθήσεις του από κάτι που έμοιαζε με ισχυρή ενεργειακή δέσμη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter