Ρωσία: Η Μόσχα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Ρωσία: Η Μόσχα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είναι η «πραγματική εξουσία» στο Αφγανιστάν και η πιθανή αφαίρεση της οργάνωσης από τον κατάλογο της Μόσχας με τις απαγορευμένες οργανώσεις, ανταποκρίνεται στην «αντικειμενική πραγματικότητα», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Το Καζακστάν πρόσφατα έλαβε μία απόφαση, που εμείς επίσης θα πάρουμε και η οποία στοχεύει να αφαιρέσουμε (τους Ταλιμπάν) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Είναι η πραγματική εξουσία» επισήμανε ο Λαφρόφ, στο περιθώριο μιας επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τασκένδη, στο Ουζμπεκιστάν.

Το TASS μετέδωσε ότι τα ρωσικά υπουργεία συμβούλεψαν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να βγάλει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των απαγορευμένων οργανώσεων.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ανέφεραν στον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της άρσης της απαγόρευσης για τους Ταλιμπάν, δήλωσε το πρακτορείο TASS ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, διευθυντής της Δεύτερης Ασιατικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Μερικά ζητήματα παραμένουν, φέρεται να δήλωσε ο Καμπούλοφ, αν και όπως είπε έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 5-8 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη.

Οι Αφγανοί ηγέτες, είπε, έδειχναν παραδοσιακά ενδιαφέρον για την αγορά πετρελαϊκών προϊόντων

Οι Ταλιμπάν, που σημαίνει «φοιτητές» στην γλώσσα Πάστο, εμφανίσθηκαν το 1994 γύρω από τη νότια αφγανική πόλη Κανταχάρ. Ήταν μία από τις ομάδες που πολεμούσαν στον εμφύλιο πόλεμο για τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση της Σοβιετικής Ένωσης και την μεταγενέστερη κατάρρευση της κυβέρνησης.

Αρχικά στρατολογούσαν μέλη από τους λεγόμενους «μουντζαχεντίν» μαχητές, οι οποίοι με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απώθησαν τις σοβιετικές δυνάμεις τη δεκαετία του 1980.

Το 2003 η Ρωσία επίσημα χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν τρομοκρατική οργάνωση αν και κατά διαστήματα είχε ανεπίσημες επαφές μαζί τους.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021 καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια πολέμου, η Ρωσία άρχισε να αργά να οικοδομεί σχέσεις με τους Ταλιμπάν, αν και το κίνημα των Ταλιμπάν επίσημα είναι απαγορευμένο στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ – Ισπανίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter