Ρωσία και Λευκορωσία ενοποιούν τις αγορές ενέργειας

Ρωσία και Λευκορωσία ενοποιούν τις αγορές ενέργειας

Ρωσία και Λευκορωσία αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ενιαία αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ρεύματος, εμβαθύνοντας παράλληλα την οικονομική και πολιτική τους αλληλεξάρτηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο τη Πέμπτη 9/9 ανάμεσα στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ότι συμφώνησαν σε 28 οδικούς χάρτες ενσωμάτωσης που καλύπτουν πεδία όπως η νομισματική πολιτική, οι φόροι και στους τελωνιακούς κανόνες.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία έως τον Δεκέμβρη του 2023 όπου θα ενοποιηθούν οι ενεργειακές αγορές τους, σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η Ρωσία θα παραχωρήσει δάνειο στη Λευκορωσία ύψους 630-640 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022. Το δάνειο αυτό θα απαλύνει την οικονομική πίεση που βιώνει η Λευκορωσία εξαιτίας των κυρώσεων και της πανδημίας.

Οι δύο ηγέτες διατηρούν στενή σχέση εδώ και δύο δεκαετίες. Η σχέση αυτή έγινε στενότερη έπειτα από την κοινωνική έκρηξη που βίωσε η Λευκορωσία το 2020, αφού ο Πούτιν έσπευσε να στηρίξει τον σύμμαχο του Λουκασένκο. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας ενώ στηρίζουν με κάθε μέσο την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια.

Από την άλλη, Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται σε τροχιά ενοποίησης των δύο κρατών. Το «ενωτικό κράτος» είναι ένα εγχείρημα που βαστάει δεκαετίες τώρα διαδικασία έχει επιταχυνθεί οριστικά. Η πρόσφατη κρίση που βίωσε η Λευκορωσία ήταν καταλύτης για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και εμβάθυνση των τομέων συνεργασίας με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter