Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία», λίγες ώρες αφότου ο απεσταλμένος του Στιβ Γουίτκοφ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνομιλίες στη Μόσχα.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν μια «καλή μέρα» διαπραγματεύσεων, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συνομιλίες – στις οποίες η Ουκρανία δεν ήταν παρούσα – ως «εποικοδομητικές».
Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα περισσότερα από τα κύρια σημεία έχουν συμφωνηθεί» και προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντηθούν «σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «να ολοκληρώσουν [τη συμφωνία]».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά την Παρασκευή ότι «απαιτείται πραγματική πίεση στη Ρωσία» για να αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε στο BBC ότι τα εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσαν να συζητηθούν εάν συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία αναμένεται να παραιτηθεί από μεγάλα τμήματα γης που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία βάσει μιας ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ, όπως υπογραμμίζει το BBC.
Ο Τραμπ – ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους καθώς έφτανε στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο – δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη Ρωσία να διατηρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, ωστόσο ο Ζελένσκι απορρίπτει αυτή την ιδέα.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η Μόσχα ελέγχει επί του παρόντος σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους.
Την Παρασκευή, η κυκλοφορία διακόπηκε στη Μόσχα καθώς έφτασε μια συνοδεία αυτοκινήτων που μετέφερε τον Γουίτκοφ πριν από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, την τέταρτη τέτοια επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Ρωσία από την αρχή του έτους.
Οι τρίωρες συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «πολύ χρήσιμες» από τον βοηθό του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.
Έφεραν «πιο κοντά τις θέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα», είπε.
«Ειδικά για την ουκρανική κρίση, συζητήθηκε ιδιαίτερα η πιθανότητα επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά από τα πρώτα στάδια του πολέμου ότι ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Ζελένσκι.
Οι δηλώσεις του πιστεύεται ότι ήταν απάντηση σε μια πρόταση του Ουκρανού προέδρου για παράταση 30ωρης εκεχειρίας του Πάσχα για 30 ημέρες. Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί εκεχειρία.
Το Κίεβο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τον Τραμπ να αποδεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Κριμαία έχει γίνει ένα ιδιαίτερο σημείο ανάφλεξης.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της αναγνώρισης της χερσονήσου ως τμήματος της Ρωσίας, λέγοντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Παρασκευή: «Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη – μόνο ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά».
Ωστόσο, σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, υπαινίχθηκε στο BBC ότι «μια πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία ανοίγει τη δυνατότητα να συζητηθούν τα πάντα».
Αναφέρθηκε επίσης σε σχόλια που έκανε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Time, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία».
«Αυτό που λέει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αλήθεια και συμφωνώ μαζί του ότι σήμερα δεν έχουμε αρκετά όπλα για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά αναφορές υποδηλώνουν ότι προτείνει η Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που έχει αποκτήσει – μια προϋπόθεση που είναι υπέρ της Μόσχας.
Την Παρασκευή, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις παραδόθηκαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις επακόλουθες αντιπροτάσεις από την Ευρώπη και την Ουκρανία.
Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.
Η συμφωνία των ΗΠΑ προσφέρει στην Αμερική νομική αποδοχή της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου άλλων κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής του Λουχάνσκ.
Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί θα συζητήσουν μόνο τι θα συμβεί στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο αποκλείει επίσης την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να τερματίσει τις μάχες στην Ουκρανία, οι οποίες, όπως είπε, στοιχίζουν τη ζωή σε 5.000 Ουκρανούς και Ρώσους την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι δεν είχε υπογράψει τα «τελικά έγγραφα για την πολύ σημαντική Συμφωνία για τις Σπάνιες Γαίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Έχει καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα υπογραφεί «άμεσα».
Η πολυσυζητημένη συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία θα έδινε στις ΗΠΑ μερίδιο στα άφθονα κοιτάσματα φυσικών πόρων της Ουκρανίας, επρόκειτο να υπογραφεί τον Φεβρουάριο, αλλά εκτροχιάστηκε μετά από μια έντονη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.
Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλα και αμαρτίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Κηδεία Πάπα: Τι περιλαμβάνει η τελετή στο Βατικανό – Όλες οι λεπτομέρειες
Μηχανοδηγοί προς Κυρανάκη: Τηλεδιοίκηση χρειάζεται ο σιδηρόδρομος – Όχι… GPS