Ρωσία: Κάλεσμα Ναβάλνι κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία

Ρωσία: Κάλεσμα Ναβάλνι κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία

Ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σήμερα τους Ρώσους που εναντιώνονται στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, παρά τις απαγορεύσεις.

“Η αντιπολεμική ορμή δεν θα σταματήσει να αυξάνεται στην κοινωνία, άρα οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου δεν πρέπει να σταματήσουν, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις”, ανέφερε ο Ναβάλνι στο Twitter.

Εκτίμησε πως η ρωσική κοινή γνώμη αρχίζει να μεταστρέφεται κατά του πολέμου και πως “το Κρεμλίνο μπορεί να δει αυτή τη δυναμική, εξ ου και η νευρικότητα και οι απεγνωσμένες προσπάθειές του να θέσει τέλος το ταχύτερο δυνατό σε αυτή τη στρατιωτική εκστρατεία”.

Ο Ναβάλνι, που είναι φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης απάτης την οποία χαρακτηρίζει πολιτική, αντιτίθεται σφόδρα στη στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Παρά την απειλή για βαριές ποινές φυλάκισης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οπωσδήποτε περιορισμένες, πραγματοποιούνται καθημερινά σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν, εκ των οποίων περίπου 2.300 στη Μόσχα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων. Συνολικά, τουλάχιστον 13.500 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, Ρώσοι εκφράζουν την υποστήριξη τους στη στρατιωτική επιχείρηση εγγράφοντας το γράμμα “Ζ”, που αναγράφεται στα ρωσικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, στα αυτοκίνητα, στα ρούχα ή στις φωτογραφίες τους που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προκειμένου να αποτρέψουν τις επικρίσεις, οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα έναν νόμο που καταστέλλει τις “ψευδείς πληροφορίες” για τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και μπορεί να φθάσουν τα 15 χρόνια φυλάκισης.

Όσοι διαδηλώνουν ή καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία κινδυνεύουν επίσης με πρόστιμα, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο του διοικητικού κώδικα που απαγορεύει τις δημόσιες ενέργειες οι οποίες “δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις”. Σε περίπτωση υποτροπής, οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter