Η ρωσική πόλη Όρενμπουργκ συνεχίζει να προσπαθεί να διαχειριστεί την άνοδο της στάθμης των υδάτων καθώς μεγάλα ποτάμια στη Ρωσία και το Καζακστάν υπερχείλισαν, με τις πληγείσες περιοχές να βιώνουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Ο κατακλυσμός που προκλήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν ανάγκασε πάνω από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Ουράλια της Ρωσίας, στη Σιβηρία και το Καζακστάν αφού μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ουράλης, που διαρρέει το Καζακστάν και εκβάλλει στην Κασπία, υπερχείλισαν.
Οι κάτοικοι στην πόλη Όρενμπουργκ δήλωσαν ότι τα νερά στον Ουράλη φούσκωσαν πολύ γρήγορα, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, παίρνοντας μαζί τους μερικά μόνο υπάρχοντα.
«Ήρθε πολύ γρήγορα τη νύχτα», δήλωσε η Ταϊσίγια, 71 ετών, στο Reuters από το Όρενμπουργκ, μια πόλη 550.000 κατοίκων σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας. «Μέχρι να ετοιμαστώ, δεν μπορούσα να βγω έξω».
Ολόκληρες περιοχές της πόλης βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ η στάθμη του Ουράλη αυξήθηκε άλλα 32 εκατοστά στα 10,54 μέτρα, 124 εκατοστά πάνω από το επίπεδο που οι αρχές θεωρούν ασφαλές. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η στάθμη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερο τα ρωσικά Ουράλια και το βόρειο Καζακστάν, αν και τα νερά αυξάνονται και σε νότια τμήματα της δυτικής Σιβηρίας–η μεγαλύτερη λεκάνη υδρογονανθράκων στον κόσμο– και σε κάποιες περιοχές κοντά στον Βόλγα, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης.
Η στάθμη των υδάτων αυξάνεται επίσης στο Τομσκ της Σιβηρίας, που βρίσκεται στον ποταμό Τομ, και στο Κουργκάν, στον ποταμό Τομπόλ.
Μετά την Παρασκευή, όταν έσπασαν φράγματα του Ουράλη στο Ορσκ, κάποιοι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τον τρόπο που τοπικοί αξιωματούχοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση, ζητώντας μεγαλύτερη αποζημίωση και τη βοήθεια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση, αλλά δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί την περιοχή ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να διαχειριστούν την άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Στο Όρενμπουργκ, κάποιοι κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν είχαν κάνει αρκετά για να προετοιμαστούν για το φετινό λιώσιμο του χιονιού.
«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, οργή και έντονα συναισθήματα τα οποία κατανοώ και συμμερίζομαι», δήλωσε ο δήμαρχος του Ορενμπουργκ Σεργκέι Σάλμιν. «Το θέμα της αποζημίωσης και η διαδικασία για την διεκπεραίωση πληρωμών είναι από τα βασικά θέματα».
Οι εαρινές πλημμύρες είναι κάτι συνηθισμένο για τη Ρωσία –που καλύπτει έκταση όσο οι ΗΠΑ και η Αυστραλία μαζί— καθώς λιώνει το χιόνι του χειμώνα και φουσκώνουν κάποια από τα μεγάλα ποτάμια της Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας.
Φέτος, ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων πυροδότησε ασυνήθιστα σοβαρές πλημμύρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το έδαφος δεν είχε απορροφήσει το νερό της βροχής πριν από την έλευση του χειμώνα ενώ στη συνέχεια το νερό αυτό πάγωσε καθώς έπεσε το χιόνι, το οποίο στη συνέχεια έλιωσε πολύ γρήγορα με την αύξηση των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών και τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα αυξήσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και ότι οι μεγάλες δασικές εκτάσεις της Ρωσίας παίζουν σημαντικό ρόλο για το κλίμα.
Στο Κουργκάν, μια περιοχή την οποία διαρρέει ο ποταμός Τομπόλ, η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε στο Ζβερινογκολοβκόγιε πάνω από το κρίσιμο όριο των 10 μέτρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαντίμ Σουμκόφ, που επισκέφθηκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Σοβαρό ήταν το πλήγμα και στο Καζακστάν.
Το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε σήμερα το πρωί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους διαμορφώθηκε σε πάνω από 97.000, στα ίδια επίπεδα με χθες, ενώ παραμένει σε ισχύ η κατάσταση συναγερμού σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.