Ρωσία: Κλείνει η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα Μέσα

Ρωσία: Κλείνει η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα Μέσα

Η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ειδησεογραφικά Μέσα που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, έχασε την άδεια των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, και ουσιαστικά απαγορεύτηκε η λειτουργία του.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Rozkomnadzor είχε κατηγορήσει το Μέσο ότι δεν παρείχε έγγραφα σχετικά με μια αλλαγή ιδιοκτησίας το 2006.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο αρχισυντάκτης Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τα επικριτικά ρεπορτάζ στη Ρωσία, είπε ότι η απόφαση ήταν «μια πολιτική παρέμβαση, χωρίς την παραμικρή νομική βάση». Είπε ότι η εφημερίδα θα ασκήσει έφεση.

Η Novaya Gazeta, σταθερά στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας από την ίδρυσή της το 1993 με χρήματα από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του εκλιπόντος Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε διακριθεί ως το κορυφαίο ερευνητικό μέσο της Ρωσίας, ακόμη και όταν οι ελευθερίες του Τύπου σταδιακά υποχώρησαν.

Τον Μάρτιο, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία αφού προειδοποιήθηκε για παραβίαση των νεοψηφισθέντων νόμων που επιβάλλουν αυστηρή λογοκρισία στην κάλυψη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Έκτοτε, το προσωπικό έχει δημιουργήσει μια νέα διαδικτυακή σελίδα στην Ευρώπη, οι δημοσιεύσεις της οποίας έχουν επίσης αποκλειστεί από τις ρωσικές αρχές.

Ο ίδιος ο Μουράτοφ παρέμεινε στη Ρωσία και το Σάββατο ηγήθηκε της νεκρώσιμης ακολουθίας του Γκορμπατσόφ, του οικονομικού υποστηρικτή και φίλου του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter