Ρωσία: Mε επιτυχία δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Zircon

Ρωσία: Mε επιτυχία δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Zircon

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε με επιτυχία στη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου της κρουζ Zircon, που αποτελεί μέρος σειράς όπλων που αναπτύσσει η Μόσχα η οποία δηλώνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχό τους στον κόσμο.

“Η φρεγάτα ‘Ναύαρχος Κορτσκόφ’ εκτόξευσε από τη Λευκή θάλασσα έναν υπερηχητικό πύραυλο Zircon σε έναν χερσαίο στόχο που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας Μπάρεντς”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πύραυλος, με ταχύτητα 7 Μαχ, “έφθασε με επιτυχία τον στόχο που βρισκόταν στα 350 χιλιόμετρα”.

Η πρώτη επίσημη εκτόξευση ενός πυραύλου Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα “μεγάλο γεγονός” για “όλη τη χώρα”. Τουλάχιστον άλλες δύο δοκιμές έχουν γίνει από τότε, και οι δύο από το ‘Ναύαρχος Γκορτσκόφ’.

Στο υπόβαθρο εντάσεων με τις δυτικές χώρες, η Ρωσία πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια τις ανακοινώσεις νέων όπλων που παρουσιάζονται ως “ανίκητα” από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Zircon είναι ανάμεσα σε αυτά. Με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ., αναμένεται να εξοπλίσει τα σκάφη επιφανείας και τα υποβρύχια του ρωσικού στόλου.

Άλλα όπλα περιλαμβάνουν τον υπερηχητικό πύραυλο Kinjal που προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία ή τον πύραυλο πυραυλικής πρόωσης Bourevestnik.

Οι πρώτοι υπερηχητικοί πύραυλοι νέας γενιάς Avangard, που μπορούν να φθάσουν ταχύτητα 27 Μαχ και να αλλάζουν πορεία και ύψος, έχουν από την πλευρά τους τεθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter