Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με 87% δείχνουν τα Exit Polls – Διεθνείς αντιδράσεις

Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με 87% δείχνουν τα Exit Polls – Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας με συντριπτική πλειοψηφία 87%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Το περιθώριο νίκης του Πούτιν ήταν το καλύτερο μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας το υψηλότερο προηγούμενο ποσοστό στις εκλογές του 2018, που διαμορφώθηκε 76,7%, με συμμετοχή εκείνη τη χρονιά 67,5%.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν διαδικτυακά στις εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής την Κυριακή. Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Παρασκευή και διήρκησε τρεις μέρες.

Λευκός Οίκος: Οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

«Διεξάγοντας παράνομα εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το σχόλιο του γερμανικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «ψευδοεκλογές».

«Οι ψευδοεκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν θα εκπλήξει κανέναν. Η διακυβέρνηση του Πούτιν είναι αυταρχική, βασίζεται στη λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Αντίστοιχα, το ΥΠΕΞ της Πολωνίας έκανε λόγο για «συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας».

“Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν στη Ρωσία οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία έγινε σε συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας, καθιστώντας αδύνατη την ελεύθερη, δημοκρατική επιλογή”.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην Μόσχα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του exit poll του κρατικού ινστιτούτου Vtsiom από την κρατική τηλεόραση που τοποθετούσε την επίδοση του Πούτιν στο 87

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter