Ρωσία – Ουκρανία: Κρίσιμο τετ α τετ, χαμηλές προσδοκίες – Χωρίς Πούτιν η λίστα του Κρεμλίνου, ποια η στάση των ΗΠΑ

Μπορεί τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν στραφεί στην Κωνσταντινούπολη και στην πολυθρύλητη συνάντηση Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών φαίνεται ότι κατεβάζουν -κατά πολύ- τον πήχη, όχι σχετικά με τη βαρύτητα των επικείμενων συνομιλιών, αλλά με το κατά πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει ότι οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Πηγή δήλωσε στο TASS ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη συνάντηση. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο διάταγμα που υπέγραψε το Κρεμλίνο, επικεφαλής της ρωσικής αποστολής δεν περιλαμβάνεται το όνομα του προέδρου. Αντίθετα, παρών θα είναι ο σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Μιχαήλ Γκαλούζιν, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντρ Φόμιν. Σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνεται ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αν αυτά τα ονόματα δε σας λένε τίποτα, αυτό είναι και το νόημα. Δεν πρόκειται για την ελίτ της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Ίβορ Μπέρετ, ανταποκριτής του Sky News στη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει ότι θα μεταβεί και θα παραστεί στη συνάντηση μόνο εάν πάει ο Πούτιν.

«Απίθανο να υπάρξει πρόοδος»

«Οι συνομιλίες είναι απίθανο να αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα φέρουν την άπιαστη «συμφωνία» που υπόσχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις, μια απευθείας συνάντηση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σε οποιοδήποτε επίπεδο θα αποτελούσε ορόσημο στη σύγκρουση. Είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες από τότε που η ξεκίνησε ο πόλεμος», σημειώνεται στην ανάλυση του CNN.

Τι συνέβη στην τελευταία απευθείας συνομιλία

Οι τελευταίες γνωστές απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και τη Λευκορωσία την άνοιξη του 2022, θυμάται το CNN.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η συμφωνία που πρότεινε η Μόσχα ζητούσε από την Ουκρανία να παραδώσει την κυριαρχία της και θα καθιστούσε την Ουκρανία εντελώς ανίσχυρη απέναντι σε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιθέσεις.

Ο Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Στην ανάλυση του CNN επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παράσχει «κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για την επίτευξη ειρήνης» στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, και ο απεσταλμένος του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Στιβ Γουίτκοφ σχεδιάζουν αμφότεροι να βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο βρίσκεται επίσης στην Τουρκία, συμμετέχοντας σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Από την Τρίτη, το σχέδιο προέβλεπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρακολουθούσαν τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων υπό τουρκική διαμεσολάβηση.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Νέος γύρος βροχών – Τι αναμένεται στην Αττική, πρόγνωση μέχρι την Κυριακή (LIVE)

Στα πρόθυρα λιμού η Γάζα – «Στο μέλλον θα μας ρωτούν ‘τι κάνατε για να σταματήσετε τη φρίκη;’»

Ήχησαν οι καμπάνες για την Αχαϊκή Τράπεζα

Νέες ταινίες: Σκληρές αποφάσεις στο πέρασμα του χρόνου