Ρωσία: Πλήρωσε τους τόκους ομολόγων, απομακρύνεται προσωρινά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Ρωσία: Πλήρωσε τους τόκους ομολόγων, απομακρύνεται προσωρινά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Η Μόσχα κατέβαλε τα $102 εκατομμύρια σε τόκους ομολόγων συνεχίζοντας την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της, αποφεύγοντας προς το παρόν την χρεοκοπία παρά την απομόνωση στην οποία επιχειρείται να μπει η χώρα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εμπρόθεσμη πληρωμή

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είπε ότι μετέφερε τα κεφάλαια στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, από όπου η πληρωμή τοκομεριδίων για τα ομόλογα που λήγουν το 2035 πρόκειται να διανεμηθεί στους επενδυτές. Οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι περιορισμοί στους λογαριασμούς του Αποθετηρίου με τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού στον κόσμο έχουν περιπλέξει και καθυστερήσει την άφιξη κεφαλαίων για προηγούμενες πληρωμές.  

Παρά τις προειδοποιήσεις από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τη χρεοκοπία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Με τη μεταφορά των μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των ομολόγων «στο ακέραιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Τη Δευτέρα το υπουργείο κατέθεσε ειδοποιήσεις για πληρωμή τόκων και εξόφληση κεφαλαίου για χρέος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει στις 4 Απριλίου, το μεγαλύτερο χρεόγραφο που λήγει από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Υπέβαλε επίσης ειδοποίηση για τοκομερίδιο για ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2042. 

Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD) στη Μόσχα λαμβάνει τις πληρωμές της ρωσικής κυβέρνησης για ορισμένα από τα ξένα ομόλογά της για διανομή. 

Το εμπόδιο της Clearstream

Ενώ η Ρωσία συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, παραμένουν πολλά εμπόδια. Το τελευταίο ήρθε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας όταν η Clearstream, η τράπεζα με έδρα το Λουξεμβούργο που διακανονίζει τις πληρωμές για ορισμένα από τα ομόλογα της χώρας, μπλόκαρε τον λογαριασμό της στο NSD.

Η απόφαση για επανεκκίνηση θα βασιστεί σε αναθεώρηση από τις ρυθμιστικές αρχές στο Λουξεμβούργο, δήλωσε το Αποθετήριο στις 24 Μαρτίου. Μεταξύ των ρωσικών εταιρειών, η χαλυβουργική εταιρεία Severstal την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία που δεν πρόλαβε να πληρώσει τόκους σε χρέος που ήταν σε ξένο νόμισμα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού η Citigroup μπλόκαρε τη συναλλαγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter