Ρωσία: Προφυλακιστέος ο ανταποκριτής της Wall Street Journal – Κορυφώνεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον

Ρωσία: Προφυλακιστέος ο ανταποκριτής της Wall Street Journal – Κορυφώνεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον

Υπό κράτηση για δύο μήνες έθεσε δικαστήριο της Μόσχας τον αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς, κρίθηκε ύποπτος για διάπραξη εγκλήματος (…), και επιλέχθηκε ως προληπτικό μέτρο η προφυλάκισή του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκέρσκοβιτς είπε στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν είναι ένοχος. Ο εργοδότης του είπε ότι η δίωξη εναντίον του, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη ποινική υπόθεση κατά ξένου δημοσιογράφου, για κατασκοπεία στη μετασοβιετική Ρωσία, βασίστηκε σε ψευδείς ισχυρισμούς.

Από πλευράς της η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στο Telegram, σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του ανταποκριτή της Wall Street Journal, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του «δεν ήταν δημοσιογραφικές».

Λευκός Οίκος: «Να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες»

Η σύλληψη του αμερικανού δημοσιογράφου προκάλεσε «κύμα» αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον, με τον Λευκό Οίκο να καλεί τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν μέσω των ρωσικών εδαφών, να τα εγκαταλείψουν άμεσα.

«Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Γκερσκόβιτς. Καταδικάζουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων από τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: CNN, BBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter