Χωρίς κόστος για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ο πόλεμος στην Ουκρανία

Χωρίς κόστος για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στις προ της εισβολής στην Ουκρανία επιδόσεις της επέστρεψε η Ρωσία σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, σε μια πρώτη ένδειξη πως η πολιτική κυρώσεων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άντλησε περίπου 20 δισ. δολάρια τον Μάιο από τις εξαγωγές πετρελαίου, επιστρέφοντας δηλαδή στις προπολεμικές «επιδόσεις» της.

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση πρόκειται για αύξηση 11% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, γεγονός που ανεβάζει τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από την πώληση αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, δελεασμένες από εκπτώσεις ρεκόρ άνω του 30% στο αργό Μπρεντ.

Μάλιστα, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία στην τρίτη θέση. Τον ίδιο μήνα, τα ινδικά διυλιστήρια έλαβαν περίπου 819.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικό πετρέλαιο: πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία ποσότητα.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter