Ρωσία: Χωρίς Πούτιν και δυτικούς ηγέτες η κηδεία του Γκορμπατσόφ

Ρωσία: Χωρίς Πούτιν και δυτικούς ηγέτες η κηδεία του Γκορμπατσόφ

Με ανοικτό το φέρετρο και τη σορό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να έχει λευκό κάλυμμα, πλήθος Ρώσων σπεύδουν να αποχαιρετήσουν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης από το πρωί αφήνοντάς του λίγα λουλούδια, ενώ έξω από τα κτίριο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η τελετή θα έχει μόνο «στοιχεία» μιας κρατικής κηδείας, όπως μια τιμητική φρουρά.

Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο αριστοκρατικό νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγό του Ραίσα, η οποία πέθανε από λευχαιμία το 1999.

Οι απουσίες δυτικών ηγετών είναι μεγάλες, σε μια περίοδο που το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα είναι τεταμένο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην κηδεία δεν παρέστη ο Βλαντιμίρι Πούτιν, ενώ αντίθετα το «παρών» έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ανάμεσα στους παρόντες είναι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν.

 

Ηχηρές απουσίες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Πιερ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός Τζον Σάλιβαν.

Ο Πούτιν μετέβη την Πέμπτη στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου πέθανε ο 91χρονος Γκορμπατσόφ, έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια». Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter