Ρωσία-Ζαχάροβα: Δεν σχεδιάζουμε την ανατροπή Ζελένσκι – Καταγγελίες για δυτικά «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία

Ρωσία-Ζαχάροβα: Δεν σχεδιάζουμε την ανατροπή Ζελένσκι – Καταγγελίες για δυτικά «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι  «ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με βιολογικά εργαστήρια» ανακοινώνοντας επίσης πως η Μόσχα έχει υπό τον έλεγχό της όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας για να αποτρέψει πυρηνικές προκλήσεις από μαχητές.

Δεν σχεδιάζουμε την ανατροπή Ζελένσκι

Στη συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να πετύχει μέσω συνομιλιών τους στόχους της στην Ουκρανία και ότι δεν σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι στόχος της Μόσχας είναι ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουικρανία, το οποίο θα προτιμούσε να επιτύχει μέσω διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο των συνομιλιών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μόσχα έχει δει «κάποια πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά. «Κάποια πρόοδος έχει γίνει» στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν «στον τερματισμό το νωρίτερο δυνατό αυτής της παράλογης αιματοχυσίας και αντίστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι 140.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει στη Ρωσία, οι κινήσεις της οποίας στην Ουκρανία εξελίσσονται αυστηρά βάσει του σχεδιασμού.

Για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η ίδια ανακοίνωσε πως η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία προκειμένου να αποτρέψει πυρηνικές προκλήσεις από μαχητές.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγκατέστησαν τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων Τσέρνομπιλ, Ζαπορόζιε και των εδαφών που γειτνιάζουν με αυτά. Το βήμα αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο για να αποτραπεί η δυνατότητα ουκρανικών εθνικιστικών και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και ξένων μισθοφόρων να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα αυτή για να οργανώσουν πυρηνικές προκλήσεις, και αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Βιολογικά όπλα

Σχολιάζοντας δηλώσεις της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νούλαντ για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον μήπως η Ρωσία καταλάβει εργαστήρια έρευνας για βιολογικά όπλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Νούλαντ «επιβεβαίωσε την ύπαρξη όχι μόνο των εν λόγω εργαστηρίων, αλλά, όπως τα αποκαλούν στην πραγματικότητα, ερευνητικά. Και είπε μια αξιοσημείωτη φράση – δηλαδή το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, που χρειαζόταν και τώρα έχουμε – ότι [οι ΗΠΑ] έκαναν τα πάντα για να μην καταλήξουν αυτά τα υλικά στα χέρια της Ρωσίας. Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε τι είδους υλικά είναι αυτά, δεν υπάρχει τίποτα να μαντέψουμε πια εν προκειμένω. Αυτά είναι τα υλικά που αποδεικνύουν την παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα των ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος», είπε η Ζαχάροβα.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει τον «οικονομικό πόλεμο»

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα τον «οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ενός εμπάργκο στις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, μεταξύ άλλων κυρώσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και διεξάγουν αυτό τον πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί τις ρωσικές καταγγελίες για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

“Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

“Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ένα ιστορικό προώθησης χειριστικών αφηγήσεων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα ‘μυστικά εργαστήρια'”, είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε ουκρανικά εργαστήρια που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter