Ρωσική «δυσφορία» λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

Ρωσική «δυσφορία» λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα
Από παλαιότερη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ο Κυριάκός Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και μάλιστα με την όρεξη των Αμερικανών να προκύπτει ακόρεστη, αφού μετά την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και την Κρήτη έπεται συνέχεια. Η ζέση, ωστόσο, της κυβέρνησης να βασίζεται και να προωθεί επικοινωνιακά αυτή την συνεχή στρατιωτική ενίσχυση της παρουσίας τους φαίνεται πως δημιουργεί και παράλληλα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με προεκτάσεις που «απειλούν» ακόμα και τη συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης. Διαψεύδει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις πληροφορίες  για «απειλή παραίτησής», σε επικοινωνία που είχε μαζί του το documentonews.gr.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα φέρεται να έχει «κλειδώσει» για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και όπως είναι αναμενόμενο, το υπουργείο Εξωτερικών ασχολείται με την προετοιμασία του. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγει και η Καθημερινή σε σημερινό της δημοσίευμα, ο Νίκος Δένδιας φέρεται να έγινε αποδέκτης της έντονης δυσφορίας του ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον δεύτερο να «παραπονιέται» για την μεγάλη αύξηση του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαντώντας στον Ρώσο πως πρόκειται για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, και πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει αντιρωσικό χαρακτήρα».

Είναι προφανές πως ενόψη της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική δυσαρέσκεια -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο- κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει. Το δε γεγονός πως αυτή μεταφέρεται μέσω της Καθημερινής, με την παράλληλη σημείωση πως ο ίδιος ο Ν. Δένδιας «έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πολύ καλή διαπροσωπική σχέση» είναι επίσης ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των παραπάνω, πληροφορίες ήθελαν τον Ν. Δένδια να έχει μεταφέρει τη δική του δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για την πολιτική της κυβέρνησης να επενδύει συνεχώς επικοινωνιακά στην έντονη αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, ενώ μόλις πριν τρεις ημέρες, ήταν ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης που εμφανίστηκε σε άρθρο του στη Le Figaro λάβρος κατά Λευκορωσίας, ως βασιλικότερος του βασιλέως αναφορικά με την «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ίδιες πληροφορίες έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για απειλή παραίτησης από τον Ν. Δένδια. Ωστόσο, σε επικοινωνία του documentonews.gr με τον υπουργό Εξωτερικών οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «πληροφορίες απόλυτα ανακριβείς».

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που καλλιεργείται λίγες εβδομάδες πριν ο Κ. Μητσοτάκης βρεθεί στη Μόσχα για την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο φαίνεται κάθε άλλο παρά θερμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter