Ρωσικός δάκτυλος για την ήττα Ζάεφ

Ρωσικός δάκτυλος για την ήττα Ζάεφ

Εμπλοκή τρίτων χωρών στην εκλογική διαδικασία της χώρας του υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών μετά την ήττα του εκλεκτού του στις δημοτικές εκλογές. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Ζάεφ μίλησαν στο Documento για διάχυση ρωσικών χρημάτων στη γειτονική χώρα μέσω Ουγγαρίας και Σλοβενίας. Αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά των ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία και έπαιζαν μονότονα τη γραμμή του VMRO-DPMNE, αποδομώντας παράλληλα τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών.

Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών και δη των Σκοπίων ήταν το ακροδεξιό VMRO-DPMNE. Στα Σκόπια η υποστηριζόμενη υποψήφια του VMRO Ντανιέλα Αρσόβσκα θριάμβευσε κερδίζοντας το 56,7% των ψήφων έναντι του 43,3% του σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ. Ο Ζάεφ επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα μετατρέποντας τις δημοτικές εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα, δεσμευόμενος ότι αν οι σοσιαλδημοκράτες έχαναν τη δημαρχία των Σκοπίων, τότε ο ίδιος θα παραιτούνταν από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος. Ο Ζάεφ έμεινε πιστός στα λόγια του, δίνοντας χρόνο στους σοσιαλδημοκράτες και τους συμμάχους τους είτε να επιλέξουν διαφορετικό πρωθυπουργό είτε να προχωρήσουν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο έως ότου οριστικοποιηθεί η νέα πορεία.

Το VMRO αντεπιτίθεται

Από την άλλη, το ακροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRODPMNE έχει ανακάμψει πλήρως δημοσκοπικά και προπορεύεται αγγίζοντας σχεδόν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά (37,7% έναντι 28,9% των σοσιαλδημοκρατών) και απαιτεί επιτακτικά πρόωρες εθνικές εκλογές, εφαρμόζοντας ευλαβικά το δόγμα «όταν ο εχθρός υποχωρεί τον καταδιώκω». Ηγέτης της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE πλέον είναι ο 44χρονος μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής Χριστιάν Μικόσκι, ο οποίος διατέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ηδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επιστροφή του Γκρούεφσκι στα πράγματα. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Ουγγαρία υπό την προστασία του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αφού καταζητείται από το 2018 μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά και χρηματισμό.

Γιατί ηττήθηκε ο Ζάεφ

Πάντως οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του Ζάεφ δεν είναι μονοσήμαντοι και σχετίζονται με τη γενικότερη συγκυρία που επικρατεί στη χώρα και τη νομοθετική «παράλυση» του κοινοβουλίου που προερχόταν από την οριακή και ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία πέντε κομμάτων, μεταξύ αυτών και τα τρία αλβανικά μειονοτικά κόμματα. Ωστόσο οι κάλπες δεν είναι μονόδρομος, καθώς τα κόμματα που συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση Ζάεφ υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουν στο πρόσωπο άλλου πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Εάν πάντως η κατάσταση οδηγηθεί σε εκλογές, τότε θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022, αφού το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προεκλογικής εκστρατείας.

Γεωπολιτικές προεκτάσεις

Η εμπλοκή της Ρωσίας στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι κάτι νέο. Παρόμοιες καταγγελίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας όταν στην ατζέντα βρισκόταν η συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Στόχος της Ρωσίας είναι η αποτροπή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και η αποδυνάμωση της συνοχής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία αρνούνται την είσοδο της χώρας στην ΕΕ για λόγους είτε γεωστρατηγικούς (γαλλογερμανικός ανταγωνισμός) είτε ιστορικούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter