Ρώσοι μισθοφόροι εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου στην Κεντρική Αφρική

Ρώσοι μισθοφόροι εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου στην Κεντρική Αφρική

Έκθεση του ΟΗΕ που φέρνουν στο φως οι New York Times αποκαλύπτει ότι Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner που δραστηριοποιούνται στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, έχουν εμπλακεί στη δολοφονία πολιτών και στη λεηλασία σπιτιών. 

Οι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί ως «άοπλοι στρατιωτικοί σύμβουλοι» και ηγήθηκαν των κυβερνητικών δυνάμεων σε μία επιθετική εκστρατεία εναντίον των ανταρτών που ήλεγχαν μία περιοχή πλούσια σε διαμάντια. Η έκθεση κατηγορεί τους Ρώσους ότι έκαναν χρήση υπέρμετρης βίας, αδιάκριτων σκοτωμών, κατοχή σχολείων και λεηλασία σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα τον Ιούλιο του 2018, ερευνώντας τις εκεί δραστηριότητες της Wagner. Η οποία Wagner παράσχει υπηρεσίες ασφάλειας με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση πρώτων υλών όπως τα διαμάντια, το πετρέλαιο, ο χρυσός και το ουράνιο από εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι μισθοφόροι δεν είναι περισσότεροι 550 στη χώρα αλλά ερευνητές του ΟΗΕ υπολογίζουν την αποστολή στα 2.100 άτομα. 

Οι Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στην πολύπαθη αφρικανική χώρα από τα τέλη του 2017 και δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και της ενεργούς εμπλοκής στον αντιαντάρτικο αγώνα που διεξάγουν οι τελευταίες.

Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου σχεδόν μία δεκαετία. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Séléka εκδίωξε πραξικοπηματικά από την εξουσία τον τότε πρόεδρο Μποζιζέ. Δεκατέσσερις αντάρτικες ομάδες μάχονται η μία την άλλη αλλά και την κυβέρνηση την ίδια στιγμή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter