Ρουβίκωνας και El Chef μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό υποκαθιστώντας τον αδιάφορο Δήμο Αθηναίων

Ρουβίκωνας και El Chef μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό υποκαθιστώντας τον αδιάφορο Δήμο Αθηναίων

Διακόσες πενήντα σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» σε οικογένειες μαθητών σχολείων των Εξαρχείων και Γκύζη.

Παράλληλα η συλλογική κουζίνα EL CHEF μοίρασε 210 μερίδες φαγητού στο στέκι αλληλεγγύης «Το μυρμήγκι» στην Κυψέλη. Ανάμεσα στο κόσμο που ανταποκρίθηκε στην κινησή αυτή ήταν και οικογένειες μαθητών σχολείων των Εξαρχείων. Πέρα από το φαγητό η συλλογική κουζίνα έδωσε στις οικογένειές αυτές και είδη πρώτης ανάγκης που είχε συγκεντρώσει ο Ρουβίκωνας. 

Η συνεργασία των δύο συλλογικοτήτων προέκυψε μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω κορονοϊόυ και έτσι σταμάτησαν και τα σχολικά γεύματα που παρείχε ο Δήμος στους μαθητές και στις οικογένειες τους.

Πολλά από αυτά, αποτελούσαν την κύρια πηγή φαγητού για αρκετές οικογένειες, με αποτέλεσμα η διακοπή τους να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα 185.000 μαθητές πανελλαδικά έχουν ανάγκη αυτά τα γεύματα ενώ υπήρχε μία άτυπη συνεννόηση ανάμεσα σε γονείς και δασκάλους από το κάθε σχολείο και όσο φαγητό περίσσευε, πήγαινε σε οικογένειες με βιοποριστικό πρόβλημα.

«Στα Εξαρχεια πρέπει να είναι περίπου 40 οικογένειες από 3 σχολειά», αναφέρουν στο documentonews.gr από τη συλλογική κουζίνα El Chef και προσθέτουν: «Ήρθαμε σε επαφή με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και κανονίσαμε να έρχονται οικογένειες να παίρνουν φαγητό. Υπήρχε ανάγκη και ειδών πρώτης ανάγκης πράγμα που εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, και έτσι προέκυψε η επικοινωνία με τον Ρουβίκωνα». 

Η αναρχική συλλογικότητα ανταποκρινόμενη στην ανάγκη που προέκυψε κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρώσει 250 σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και γάλατα.

Με αυτόν τον τρόπο Ρουβίκωνας και El Chef έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στην αδιαφορία του Δήμου, ο οποίος μάλιστα μετά τη μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα αναγκάστηκε να εμφανιστεί και να μοιράσει -σχεδόν στα κρυφά- τρόφιμα σε οικογένειες στο 36ο Δημοτικό Αθηνών.

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξε προσπάθεια μποϊκοτάζ της προσπάθειας του Ρουβίκωνα από την πλευρά του Δήμου.

Η Δημοτική αρχή λοιπόν, εμφανίστηκε στις 30 Νοεμβρίου και μοίρασε κάποιες μερίδες φαγητού μόνο όταν πιέστηκε και κινδύνευσε να ρεζιλευτεί, μετά από αναρτήσεις του Ρουβίκωνα και της συλλογικής κουζίνας El Chef στα social media, που έκαναν το θέμα ευρέως γνωστό. Παράλληλα φρόντισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες απαιτήσεις από άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Σίγουρα δεν θα άντεχε ο κ. Μπακογιάννης να εκτεθεί από… αναρχικούς και αλληλέγγυους. Κι όμως εκτέθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα γεύματα σταμάτησαν την ώρα που τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά και η διανομή των σχολικών γευμάτων εκεί συνεχίζεται κανονικά, πράγμα που σημαίνει πως η συνεργασία του κράτους με τις εταιρείες ανάθεσης (κέτερινγκ) συνεχίζεται. Με αυτό το δεδομένο και από τη στιγμή που ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη αυτά τα γεύματα είναι τόσο μεγάλος, θα ήταν εφικτό, να συνεχιστεί η διανομή σε όλα τα σχολεία.

Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο ενώ η ευθύνη δεν είναι μόνο του Δήμου αλλά επεκτείνεται στο υπ. Παιδείας και σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

Το κείμενο του Ρουβίκωνα

«Παραδόθηκαν σήμερα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα αλληλεγγύης του Ρουβίκωνα, σε οικογένειες των μαθητών του 95ου Νηπιαγωγείου & 35ου Δημοτικού και του 36oυ Δημοτικού Αθηνών, ενώ παράλληλα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν και στο 40ό Δημοτικό στο Γκύζη.

Μπροστά στην αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων, προτάσσουμε την αλληλεγγύη των ανθρώπων της τάξης μας.

Η συλλογή ειδών για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, συνεχίζεται καθημερινά 18:00 – 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ (Αραχώβης & Θεμιστοκλέους, Πλ. Εξαρχείων) και κάθε Τρίτη & Παρασκευή 18:00 – 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο (Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16-18, Καισαριανή).

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Ρουβίκωνας»

Κείμενο Σ. Γ. 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

«Το κλείσιμο των σχολείων εν μέσω πανδημίας, με την πρόφαση της συχνής μετακίνησης των γονιών κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την ψυχολογία των παιδιών. Ταυτόχρονα, όμως, η διακοπή λειτουργίας έφερε και την αναστολή διανομής των σχολικών γευμάτων στα παιδιά, με τραγικές συνέπειες που αφορούν πια την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης.

Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εδώ και κάποια χρόνια διανέμουν σε επιλεγμένα σχολεία ανά την Ελλάδα μεσημεριανό φαγητό, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει γεύματα σε 185.000 μαθητές, σε 1.227 σχολικές μονάδες 74 Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων ανακοινώθηκε η επέκτασή του προγράμματος και σε νέες σχολικές μονάδες. Τόσο η παρασκευή όσο και η διανομή γίνεται μέσω εταιρειών ανάδοχων του προγράμματος.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση της σίτισης των μαθητών των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών με τα αποτελέσματα που επιφέρουν τα δύο lockdown εξαιτίας της πανδημίας και τους χιλιάδες εργαζόμενους που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής με 534 ευρώ/μήνα, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους προγράμματα θα έπρεπε όχι να διακόπτονται, αλλά να ενισχύονται. Να σημειωθεί δε ότι στα ειδικά σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η διανομή συνεχίζεται κανονικά, αφού αυτά παραμένουν ανοιχτά. Και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες παρασκευής και διανομής των γευμάτων δεν έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους, παρά ένα μέρος αυτής, δημιουργώντας αντίστοιχα πρόβλημα και σε μέρος δικών τους εργαζομένων που αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής.

Κανείς από τους ιθύνοντες δεν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο συνέχισης της διανομής των γευμάτων με τρόπο ασφαλή. Οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση που έδωσε την τελική έγκριση για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πιθανότατα να μη γνωρίζει καν ότι το 2020 καταδικάζει 185.000 και πλέον παιδιά στην πείνα.

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν απευθυνθεί εγγράφως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Παιδείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι οι ίδιοι Σύλλογοι που προσπαθούν να ενισχύσουν μέρος των οικογενειών αυτών με συλλογή τροφίμων και διανομή τους όπου είναι εφικτό. Φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, δεν μπορούν και δε θέλουν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη. Αποδεικνύουν, όμως, έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι η μόνη ελπίδα.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τους μαθητές όχι, όμως, και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η διανομή, λοιπόν, θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω των σχολείων, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με συγκεκριμένο ραντεβού στην είσοδο της σχολικής μονάδας. Όταν αναφερόμαστε σε φαγητό ο τρόπος παροχής του είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί. Το αν θα ενεργοποιηθούν υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών είναι συζήτηση που δεν αφορά τη σχολική κοινότητα, αλλά την ηγεσία αυτής της χώρας. Αυτό που, όμως, επείγει είναι να βρεθεί άμεσα λύση.

Το κείμενο υπογράφειο Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών».

Η αρχική ανάρτηση της συλλογικής κουζίνας El Chef

– Δεν πειράζει αν δεν φτάνουν οι μερίδες, τουλάχιστον να φάνε τα παιδιά.

– Όχι..έχει για όλους.

(Ο παραπάνω διάλογος εκτυλίχθηκε πριν λίγες μέρες στον χώρο που μαγειρεύει η συλλογική κουζίνα el chef, μεταξύ μπαμπά, που ήρθε να πάρει φαγητό για την οικογένεια του και μέλους της κουζίνας).

Η συλλογική κουζίνα εκτός από το φαγητό, που δίνει στις δομές αλληλεγγύης με τις οποίες συνεργάζεται, μαγειρεύει καθημερινά για 4 πολυμελείς οικογένειες. Πρόκειται για οικογένειες, που εξασφαλιζαν το φαγητό τους από τα σχολικά γεύματα των ολοήμερων σχολείων, που φοιτούν τα παιδιά τους, στο 95ο Νηπιαγωγείο και το 36ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Αυτό συμβαίνει σε πολλα, ίσως στα περισσότερα σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Οι μερίδες του φαγητού, που περισσεύουν μοιράζονται με πρωτοβουλία των γονέων και των δασκάλων σε οικογένειες, που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι μια κάποια λύση στο προβλήμα, που αντιμετωπίζουν, καθώς τις ανακούφιζει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο από την έναρξη του λοκνταουν αυτή η βοήθεια σταματήσε. Με το κλείσιμο των σχολείων πολλές οικογένειες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, πάντως πολλές, στερούνται την τροφή. Μόνο από τα δύο σχολεία στα Εξάρχεια, από τα οποία προέρχονται οι οικογένειες που επισκέπτονται την κουζίνα, είναι άλλες 10 και θα είναι και άλλες σίγουρα, αφού γνωρίζουμε, ότι είναι πολλοί οι γονείς, που χρειάζονται βοήθεια, ωστόσο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας διστάζουν να την ζητήσουν.

Όλα αυτά είναι γνωστά, διαμορφώθηκαν ήδη από την πρώτη καραντίνα, ενώ σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί έχουν επιχειρήσει αμέτρητες φορές επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. Ανταπόκριση καμία, ούτε από τον Δήμο της Αθήνας και τον κ. Μπακογιάννη, ούτε από το Υπουργείο Παιδείας, που έχει υπογράψει την συμβαση με την υπεύθυνη για την σίτιση των μαθητών επιχείρηση.

Κι ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος δείχνει αρκετά εύκολη, αρκεί απλά να συνεχιστεί το πρόγραμμα σίτισης και η διανομή από τα σχολεία ή από κάποιο άλλο σημείο που θα μπορούσε να οριστεί ως σημείο διανομής, Υπουργείο και Δήμος δεν έχουν την πολιτική βούληση, βασικά αδιαφορούν, αφού είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον τους είναι αλλού στραμμένο. Το μεν υπουργείο δίνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε παγούρια, μάσκες αλεξίπτωτα και άχρηστες πλατφόρμες τηλεμαθησης, ο δε Δήμος ξοδεύει εκατομμύρια για ζαρντινιερες, για τους περιπάτους του Δημάρχου και για Χριστουγεννιάτικους στολισμούς.

Καμία εντύπωση δεν μας κάνει. Ενώ κάποιοι γεμίζουν τα ταμεία τους, η κοινωνική πλειοψηφία βυθίζεται στην φτώχεια και την ανέχεια. Υπεύθυνοι οι άθλιοι της “αριστείας”, που εδώ και μήνες δίνουν τα λεφτά μας, ναι δικα μας είναι, για εξοπλισμούς και την αστυνομία και έχουν αφήσει την χώρα δίχως ΜΕΘ. Οι άθλιοι, που αδιαφορούν για τους ανθρώπους, που πεινάνε, οι βασικοί υπαίτιοι για τις εκατόμβες των νεκρών, που κάθε μέρα πια ακούμε στις ειδήσεις.

Ως Συλλογικη κουζίνα είμαστε στο πλάι των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών, που ζητάνε την συνέχεια του προγράμματος σίτισης για τα σχολεία. Παράλληλα συνεχίζουμε με τις μικρές μας δυνάμεις και σε συνεργασία με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης να κάνουμε το αυτονόητο. Κανένας να μην μείνει χωρίς τροφή. Δίπλα σε κάθε έναν και κάθε μία που έχει ανάγκη.

Η αλληλεγγύη πρέπει να φτάσει σε κάθε σχολειο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε οικογένεια και άνθρωπο, που το χρειάζεται, να ενωθεί με τις φωνές, που καταγγέλλουν την υποκρισία και την αναλγησία, αυτών που έχουν την εξουσία, αυτών που πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες και από τις δικές μας ζωές.

Αλληλεγγύη, αντίσταση, διεκδίκηση. Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε να συμμετέχετε.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος σις πολιτικες, που σκορπανε θάνατο και δυστυχία.

Να τους σταματήσουμε. Για να νικήσει η ζωή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter