Ρουμανία: «Διαλύεται» η κυβέρνηση – Παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί

Ρουμανία: «Διαλύεται» η κυβέρνηση – Παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους, μία ημέρα μετά την απόφαση του κόμματός του, του φιλελεύθερου ALDE, να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ένα γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη Ρουμανία.

Τα χαρτοφυλάκια των παραιτηθέντων υπουργών (Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Σχέσεων με το Κοινοβούλιο) θα ανατεθούν προσωρινά σε στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD), που έχει μείνει πλέον χωρίς κυβερνητικό εταίρο. Η πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να ορίσει νέους υπουργούς και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση του ALDE. Το PSD μόνο του έχει 205 έδρες σε σύνορο 465. Αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το “διαζύγιο” των δύο κομμάτων έγινε λιγότερους από τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, στις οποίες φαβορί θεωρείται ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Η Νταντσίλα επανέλαβε σήμερα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον αγώνα της. “Η Ρουμανία χρειάζεται υπευθυνότητα”, δήλωσε σήμερα, καταγγέλλοντας το ALDE για “πολιτικά παιχνίδια”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter