Ρουμανία: Τέλος στην πολιτική κρίση, συγκροτήθηκε νέα κυβέρνηση

Ρουμανία: Τέλος στην πολιτική κρίση, συγκροτήθηκε νέα κυβέρνηση

Ο πρώην στρατηγός Νικολάε Τσιούκα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας και θα ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού τριών κομμάτων, βάζοντας τέλος σε μια πολιτική κρίση που έχει διαρκέσει παραπάνω από δύο μήνες.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει οκτώ υπουργούς από το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), εννιά υπουργούς από τους Σοσιαλιστές και τρεις από το κόμμα της Ουγγρικής μειονότητας (UDMR) ενώ ο ηγέτης του UDMR θα λάβει και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η συγκρότηση της κυβέρνησης ακολουθεί μια πολιτική κρίση δύο μηνών και τριών εβδομάδων που έληξε μόλις εχθές, αφότου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Αξίζει σημειωθεί πως οι βουλευτές του ρουμανικού κοινοβουλίου έδωσαν την συντριπτική τους αποδοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπερψηφίζοντας το με 318 ψήφου έναντι 126 κατά και 22 απών.

Οι άσπονδοι εχθροί που συνασπίστηκαν

Η Ρουμανία, μέχρι χθες, βρισκόταν εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης επέμενε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και είχε προκληθεί από τις διαφωνίες που είχε το τότε κόμμα PNL του τότε πρωθυπουργού Φλορίν Τσίτου με το φιλελεύθερο κόμμα USR PLUS, κλιμακώθηκε με την απόλυση του υπουργού Δικαιοσύνης και συνεχίστηκε με την αποχώρηση των Φιλελεύθερων από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Τσίτου διαλύθηκε και στη συνέχεια απέτυχε να σχηματιστεί κυβέρνηση δύο φορές, αφήνοντας την χώρα υπό την εξουσία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ως αποτέλεσμα της δίμηνης πολιτικής κρίσης η Ρουμανία απέτυχε να περιορίσει τη δυναμική της πανδημίας, να «ξεκλειδώσει» τα 29,2 δις ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να περιορίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Οι δυναμικές της σύγκρουσης και της παράλυσης τους κράτους έφεραν πιο κοντά τους άσπονδους εχθρούς της κεντροδεξιάς (PNL) και της κεντροαριστεράς (PSD). Τα δύο κόμματα αποφάσισαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να συνασπιστούν, καλώντας παράλληλα και του ουγγρικό μειονοτικό κόμμα UDMR στην κυβέρνηση.

PNL και PSD είχαν συγκρουστεί έντονα στις προεδρικές εκλογές του 2019, όπου είχε επανεκλεγεί ο υποψήφιος του PNL, Κλάους Γιοχάνις. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούνταν για σωρεία σκανδάλων και ο ηγέτης τους και πρώην πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάσε μάλιστα είχε φυλακιστεί από το 2012 έως το 2014 για υποθέσεις διαφθοράς έως και εκβιασμό.

Συνεπώς, ο συνασπισμός μιας νέας κυβέρνησης ανάμεσα στα δύο κόμματα θεωρούνταν μια δύσκολη προοπτική. Έτσι την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός Τσιούκα δήλωσε μπροστά στους βουλευτές του κοινοβουλίου «Μπορούμε επιτέλους να προσφέρουμε προβλεψιμότητα, να εγγυηθούμε την σταθερότητα και τη ανάπτυξη.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μια νέας προσέγγισης για τη διακυβέρνηση της Ρουμανίας ώστε να βελτιωθεί η οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κατάσταση των πολιτών».

Ωστόσο, η θέση του πρωθυπουργού Τσιούκα έχει ημερομηνία λήξης και αναμένεται εντός τους 2023 να αλλάξει θέσεις με ένα μέλος των Σοσιαλιστών, βάση της συμφωνίας που έχουν κάνει τα δύο κόμματα. Βέβαια δεν θεωρείται σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει έως το 2023. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

Μαρσέλ Τσιολάκου μιλώντας στα ΜΜΕ ανέφερε ότι περιμένει πως ο συνασπισμός να αντέξει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από Politico, Euronews και Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter