Ρουμανία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Ρουμανία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Η κυβερνώσα αριστερή πλειοψηφία στη Ρουμανία ενέκρινε σήμερα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από λιγότερο από έξι μήνες, έπειτα από μια διαμάχη εξουσίας στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός (PSD).

Η πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσε ο επικεφαλής του PSD, εγκρίθηκε με 241 ψήφους επί συνόλου 464 βουλευτών, ανακοίνωσε η Βουλή. Δέκα βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τήρησε αποχή.

«Θέλουμε να σταματήσουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει τηρήσει το πρόγραμμα και τις προεκλογικές υποσχέσεις», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντράγκνεα, αρχιτέκτονας της νίκης του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. «Αν αφήναμε τα πράγματα να συνεχίσουν ως είχαν, θα οδηγούμασταν κατευθείαν στον γκρεμό», πρόσθεσε.

Ο Γκριντεάνου(φωτογραφία) χαρακτήρισε από την πλευρά του «ακατανόητη» την κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον μιας κυβέρνησης που «έχει δουλέψει καλά». «Υπάρχει ένας κίνδυνος οπισθοδρόμησης, στην εποχή πριν από το 1989», έτος της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου, προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για απολυταρχικό στυλ του Ντράγκνεα.

Ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις (κεντροδεξιά) κάλεσε αμέσως τα πολιτικά κόμματα για διαβουλεύσεις την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Ο Λίβιου Ντράγκνεα είχε αναγκαστεί τον Δεκέμβριο να αρνηθεί τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω μιας καταδίκης σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία. Όμως δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να συνεχίσει να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η ψυχρότητα ανάμεσα στον επικεφαλής του PSD και τον πρώην προστατευόμενό του Σορίν Γκριντεάνου συνδέεται με τον δισταγμό του τελευταίου να υποστηρίξει τη χαλάρωση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, την οποία επιθυμεί ο Ντράγκνεα.

Μια προσπάθεια να αλλάξει ο ποινικός κώδικας προς αυτή την κατεύθυνση είχε προκαλέσει τον περασμένο χειμώνα ένα κύμα λαϊκών διαδηλώσεων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη Ρουμανία από την εποχή της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, αναγκάζοντας το PSD να πάρει πίσω το σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter