Ρουμελιώτης: Αν δεν βγούμε στις αγορές υπάρχει κίνδυνος για 4ο μνημόνιο (Video)

Ρουμελιώτης: Αν δεν βγούμε στις αγορές υπάρχει κίνδυνος για 4ο μνημόνιο (Video)

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝT.

Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν καλεσμένος  στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για 4ο μνημόνιο στην περίπτωση που δεν βγούμε στις αγορές το 2018, δηλαδή μέχρι να λήξει το πρόγραμμα.

Ο κ. Ρουμελιώτης ερωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι «έχουμε ξαναζήσει αρκετές φορές μια τέτοια κατάσταση» και ότι «πριν από το κλείσιμο μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά επιμένει στις ακραίες θέσεις της προκειμένου να πετύχει περισσότερα». Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει πως θα καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια συμβιβαστική πρόταση.

«Περιμένω μια σαφή δήλωση των Ευρωπαίων εταίρων προς το ΔΝΤ ότι αποδέχονται όχι το κούρεμα του χρέους, αλλά μια σαφή δέσμευση ότι θα πάμε σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σε πάγωμα της πληρωμής των τόκων για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχει μια τέτοια λύση με σαφήνεια» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ερωτηθείς εάν η χώρα είναι σε θέση να εφαρμόσει νέο πακέτο σκληρών μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε : «Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί το Ταμείο στην έκθεσή του από τη μια μεριά αναγνωρίζει ότι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε και η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή είχε ως συνέπεια τη σοβαρή απομείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή λοιπόν που το αναγνωρίζει, δεν μπορεί να έρχεται να ζητά επιπλέον μέτρα που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων. Είναι μια αντίφαση που πρέπει να λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου απάντησε: «Το συμφέρον της χώρας είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δείχνοντας μια κάποια ευελιξία σε ορισμένα θέματα, και δίνοντας κάποιες εγγυήσεις ότι αν δεν πιαστούν οι στόχοι τότε θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά χωρίς να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα. Εγώ θα έκανα ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει η διαπραγμάτευση, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που θα κάνω την ελάφρυνση του χρέους με βάση τις υποδείξεις του ΔΝΤ. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία χώρας . Αν χαθεί το μομέντουμ θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν οι αγορές ότι έχει μπει η χώρα σε μια οριστική ρύθμιση των προβλημάτων της που θα της επιτρέψει αργά ή γρήγορα να ξαναμπεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος. Πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν προετοιμαστεί οι συνθήκες ώστε να βγούμε σταδιακά στις αγορές γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Απρίλιο του 2018. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε βγει στις αγορές. Εάν δεν έχουμε μπει τότε θα ξαναρχίσει η συζήτηση για 4ο μνημόνιο».

Μυστικά & Documento

20/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter