Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ρουσφέτια, «κορδέλες» και υποσχέσεις

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ρουσφέτια, «κορδέλες» και υποσχέσεις

«Πέντε λεπτά ακόμη». Αυτό μοιάζει να είναι το μότο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς έχουμε πια μπει για τα καλά στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, θυμίζοντας ατίθασο παιδί που αδυνατεί να πειθαρχήσει στις συστάσεις των πιο ώριμων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στις… καθυστερήσεις πριν από τις κάλπες. Δημοσιεύματα και διαρροές ακόμη και για ακριβείς ημερομηνίες των εκλογών δίνουν και παίρνουν, καθώς άπαντες τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες, εξυπηρετήσεις και αναγκαίες ρυθμίσεις, με τα σκάνδαλα και τη φθορά της διακυβέρνησης να βοούν πάνω από τα κεφάλια τους.

Εκλογομαγειρέματα

Με το Μarket Pass της έμμεσης επιδότησης των μεγάλων αγορών και της προστασίας των πετρελαιαγορών, το οποίο η κυβέρνηση πλάσαρε ως «βοήθημα», να αποτελεί ένα από τα τελευταία προεκλογικά χτυπήματα, τα πάντα στις κινήσεις πρωθυπουργού και υπουργών δείχνουν πως οι μηχανές για την προετοιμασία προσφυγής στις κάλπες έχουν ανεβάσει στροφές. Η εορταστική εξόρμηση Μητσοτάκη στο… βουνό αναμένεται να δώσει και το τελικό σήμα.

Λίγες ημέρες πριν ήρθε το προεκλογικό επίδομα σε αστυνομικούς και σώματα ασφαλείας, λίγο νωρίτερα η ρύθμιση για τα αυθαίρετα που δημιούργησε και ένα μίνι «γαλάζιο εμφύλιο», η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις. Τα λόγια τηλεπερσόνας του μιντιακού βραχίονα της κυβέρνησης πως «τώρα είναι η ώρα για τις κάλπες, την άνοιξη θα έχουν ξεχαστεί αυτά τα χρήματα» απηχούν τις απόψεις μεγάλου μέρους της αυλής του πρωθυπουργού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να δηλώνει οπαδός της παραμονής στην εξουσία μέχρι την τελευταία ημέρα, όμως έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως εάν δεν αποχωριστεί τώρα την καρέκλα, το σενάριο να τη χάσει για πάντα εδραιώνεται. Αλλωστε, χωρίς να περιμένουν το «σήμα του βουνού», υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη προεκλογική εκστρατεία με συγκεντρώσεις σε χώρους, σπίτια, εκδηλώσεις, ενώ οι πιο… μερακλήδες από αυτούς προωθούν και τους προστατευόμενούς τους χτίζοντας συμμαχίες.

Ενα ακόμη πρόβλημα πάντως έχει να κάνει με την ψήφο των αποδήμων, που φαίνεται και από τις πυκνές δηλώσεις Μητσοτάκη και υπουργών για το θέμα. Η ψήφος της ομογένειας μπορεί να θεωρείται «όπλο» καθώς είναι κατά παράδοση συντηρητική, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός των λίγων εγγραφών, τα αυστηρά κριτήρια που μπήκαν στον νόμο χάρη στο ΚΚΕ αφήνουν εκτός κάλπης αρκετούς από όσους έχουν ήδη εγγραφεί, αφού δεν πληρούν τα κριτήρια.

«Γαλάζιος πυρετός»

Το μείζον πρόβλημα πάντως είναι πως όσο καθυστερούν οι κάλπες ανεβαίνει η… τοξικότητα, όπως έχει βαφτίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις αποδείξεις της διαφθοράς και των σκανδάλων που ανθούν γύρω του.

Οι εξελίξεις της υπόθεσης της Εύας Καϊλή έχουν επισκιαστεί από αυτές της εμπλοκής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Qatar-gate, την ώρα που η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη συνεχίζει να φοβίζει, γι’ αυτό και η ευρωβουλεύτρια παραμένει στο «ψυγείο» ενόψει εκλογών. Ειδικά για το θέμα του πρώην επιτρόπου τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς, σε αντίθεση με τις δύο πρώην δημοσιογράφους, ο πρώην υπουργός Υγείας είναι σαρξ εκ της σαρκός τόσο του κόμματος όσο και της οικογένειας Μητσοτάκη, αφού είναι «πολιτικό κατασκεύασμα» του πατρός Κωνσταντίνου. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με «γαλάζιους» ψιθύρους τα σημερινά προβλήματα του πρώην επιτρόπου δεν ήταν άγνωστα στον Κυρ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό και αποφάσισε να μην του ανανεώσει τη θητεία στην Κομισιόν, στέλνοντας τον Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του.

Το πόσο αποπνικτική είναι η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου το διαπιστώνει κανείς εύκολα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παραπάνω είναι τα πλέον ανώδυνα εκ των προβλημάτων. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και η αδυναμία διαχείρισής τους έχουν φέρει στα στόματα αρκετών εκ των ενοίκων του πρωθυπουργικού μεγάρου το «πού είσαι, Γρηγόρη;». Το επιτελείο του πρωθυπουργού τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανασφάλεια στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δεσμά της διαφθοράς

Το βασικό είναι πως άπαντες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η κλιμάκωση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων με την αποκάλυψη της παρακολούθησης των Κύρτσου, Τέλλογλου, που προστέθηκε στις –ουσιαστικά– επιβεβαιωμένες των Θανάση Κουκάκη, Νίκου Ανδρουλάκη και Κωστή Χατζηδάκη, προκαλεί τεράστιο προβληματισμό. Δεν είναι τυχαία τα σενάρια που προαναγγέλλουν κυβερνητική αυθαιρεσία για να βγει εκτός μάχης ο «ενοχλητικός» πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Το αδιανόητο μιας τέτοιας κίνησης αποτυπώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο πόσο πιέζονται από τις καταστάσεις, αλλά και πόσο η δυσφορία Μητσοτάκη, που βλέπει την εικονική του πραγματικότητα να καταρρακώνεται, οδηγεί σε κρεσέντο αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.

Η διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών σκιαγραφεί τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των μικρότερων ζητημάτων. Οι βουλευτές, παρότι στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε «λευκή απεργία», παραμένουν δεμένοι στο άρμα Μητσοτάκη με την αγωνία της επανεκλογής αλλά και της κάλυψης των δικών τους πομπών, οι οποίες είναι μικρότερες από του ηγέτη, σημαντικότερες όμως για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Αυτό είναι και το πιο συνεκτικό υλικό στο οποίο ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης και δεν έχει άδικο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter