Ρόζα της Σμύρνης, μικρές ανθρώπινες ιστορίες την ώρα της μεγάλης τραγωδίας

Ρόζα της Σμύρνης, μικρές ανθρώπινες ιστορίες την ώρα της μεγάλης τραγωδίας

Σμύρνη-Αθήνα, ο ξεριζωμός του ελληνισμού ανασύρεται στη μνήμη από άλλους δρόμους με την ταινία του Γιώργου Κορδέλλα, η «Ρόζα της Σμύρνης» που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Μια ερωτική ιστορία που ξεκινά από τη Σμύρνη και την καταστροφή του 1922, διαφυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό πάνω από μισό αιώνα κι όταν αποκαλύπτεται ανατρέπει τις βεβαιότητες της τρίτης γενιάς.

Η ταινία με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ομώνυμο ρόλο τοποθετείται στην Αθήνα της δεκαετίας του 80. Για τον σκηνοθέτη της διάσημης «Αναστασίας» και άλλων επιτυχημένων τηλεοπτικών σίριαλ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του στον κινηματογράφο και φιλοδοξεί στο ευρύ κοινό. 

Είναι «μια ταινία ευανάγνωστη, λαϊκή» προσδιορίζει ο ίδιος υπερασπιζόμενος την αξία ενός «είδους που σπανίζει στον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος διαθέτει πολύ καλό δυναμικό αλλά όχι χώρο για διαφορετικές από τις φεστιβαλικές και πιο ελιτίστικες ταινίες».

Τα γυρίσματα έγιναν στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μυτιλήνη. Μάλιστα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο βρήκε το συνεργείο και τους ηθοποιούς στη Σμύρνη. «Εμείς δεν πήραμε χαμπάρι, η πόλη ήταν ήσυχη, ήταν σαββατοκύριακο και οι Σμυρνιοί είχαν φύγει για μπάνιο στις παραλίες» λέει ο σκηνοθέτης. Πώς είναι η Σμύρνη για έναν Έλληνα που τη γνωρίζει από αναγνώσματα ή ακούσματα των παλαιότερων; «Εντελώς διαφορετική απ΄ αυτό που φαντάζεται κάποιος. Ελάχιστα σπίτια έχουν απομείνει από παλιά, η ελληνική συνοικία έχει μεταμορφωθεί σ΄ ένα τεράστιο πάρκο».

Παραγωγός της ταινίας είναι ο Πάνος Παπαχατζής και συμπαραγωγοί η Cosmote tv, η Ειρήνη Σουγανίδου και ο Μπαράν Σεϋχάν, γνωστός στην Ελλάδα και από τις παραγωγές «Αθήνα Κωνσταντινούπολη» του Ν. Παναγιωτόπουλου, «Όμηρος» του Κωνστατίνου Γιάνναρη. 

Στην διανομή εκτός από τον Τάσο Νούσια, την Ευγενία Δημητροπούλου, τη Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλους κλειδιά, πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Τούρκοι ηθοποιοί Αϊσάν Σουμερτζάν, Τζεμ Ακσακάλ και ο ιδιαίτερα γνωστός στην Τουρκία ηθοποιός Γιλμάζ Γκρουντά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter