RTL: Διεθνής κατακραυγή για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

RTL: Διεθνής κατακραυγή για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

«Η Ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι το συμπέρασμα έρευνας δύο δημοσιογραφικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα  που δείχνει ένα περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, κατακερματισμένο, πολωμένο», αναφέρει στην εισαγωγή της η δημοσιογράφος του δικτύου RTL παρουσιάζοντας το ρεπορτάζ από την Ελλάδα. Επισημαίνει παράλληλα την έλλειψη διαφάνειας, τις απειλές κατά δημοσιογράφων, την αδιευκρίνιστη ακόμα  δολοφονία δημοσιογράφου. «Με λίγα λόγια βαρύ περιβάλλον», σημειώνει η δημοσιογράφος σχολιάζοντας την κατάσταση της Ενημέρωσης στη χώρα υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ηχητικό ρεπορτάζ διάρκειας πέντε λεπτών του έγκριτου ευρωπαϊκού δικτύου RTL σκιαγραφεί τη μαύρη περίοδο που διέρχεται ο Τύπος και η ενημέρωση στην Ελλάδα (το ηχητικό στο τέλος του άρθρου).

«Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει τον Ιούλιο του 2019, ένας νόμος ψηφίστηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που πέρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ στον έλεγχο του πρωθυπουργού. Υποψιαζόμαστε πως η κυβέρνηση θα έπαιρνε υπό τον έλεγχό της την πληροφόρηση», λέει μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος.

«Τα γεγονότα έδωσαν δίκιο στον δημοσιογράφο που κάλυψε την κατάληψη ενός λυκείου από τους μαθητές. Στη συνέχεια κλήθηκε από τον Εισαγγελέα» συνεχίζει το ρεπορτάζ με τον δημοσιογράφο να προσθέτει: «Τώρα πλέον εάν καλύψω μια διαδήλωση θα μπορώ να θεωρηθώ ηθικός υποκινητής». «Θα μπορούσε να συμβεί και σε σε οποιοδήποτε άλλο ρεπορτάζ», συμπληρώνει.

«Η λογοκρισία έχει γίνει καθημερινότητα» σημειώνει η δημοσιογράφος του RTL για να παρουσιάσει τη δημοσιογράφο και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ  Μάχη Νικολάρα που – όπως αναφέρει- είδε την εκπομπή της να «κόβεται».

«Πάντα η ΕΡΤ ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάζει όλες τις θέσεις των κομμάτων. Αυτό που συνέβη είναι να μην υπάρχουν πολιτικές εκπομπές. Πρόκειται για μια κεντρική απόφαση για να μην ακούγεται η φωνή της αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα ο Τύπος ήταν πάντα ιδεολογικά χαρακτηρισμένος. Όταν είναι ισορροπημένο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν υπάρχει μόνον μια πολιτική γραμμή, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία», αναφέρει στην εκπομπή η Μάχη Νικολάρα.

«Σύμφωνα με όλες τις αναφορές για την Ελευθερία του Τύπου, η ερευνητική δημοσιογραφία είναι βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει το ρεπορτάζ για να σημειώσει ως παράδειγμα την τηλεφωνική παρακολούθηση, «μια πρακτική που ενισχύθηκε» παρουσιάζοντας συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Λουκά Σταμέλου.

«Πράγματι, όλοι οι νόμοι που αφορούν τον Τύπο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση» σημειώνει το RTL, παρουσιάζοντας τη συνέντευξη του καθηγητή του πανεπιστημίου της Τουλούζης, Νίκου Σμυρναίου.

«Ο (πρόσφατος) νόμος περί Τύπου ψηφίστηκε μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και μιας έντυπης εφημερίδας, του Documento μαζί με την ιστοσελίδα της που δημιουργήθηκε από έναν δημοσιογράφο, τον Κώστα Βαξεβάνη προς τον οποίο υπάρχει δίωξη που είναι πολύ προβληματική. Επομένως μπορούμε να φανταστούμε πως αυτός ο νόμος έχει μόνον ένα στόχο, να εργαλειοποιηθεί για να καταστρέψει οικονομικά εφημερίδες που όπως και να’χει είναι πολύ λίγες», αναφέρει ο Νίκος Σμυρανίος.

«Ο Κώστας Βαξεβάνης διώχθηκε στο παρελθόν για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τη διαφθορά» συνεχίζει το ρεπορτάζ του RTL. «Διώκεται ξανά γιατί αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis που κατηγορείται πως έδωσε μίζες σε πολιτικούς και γιατρούς με στόχο να πουλήσει πολύ ακριβά τα φάρμακά της», συμπληρώνει για να δώσει το μικρόφωνο στον Κώστα βαξεβάνη:

«Τουλάχιστον είκοσι μέρες πριν τη δίωξή μου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, για τον οποίο γινόταν έρευνα για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis γνωστοποιούσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι θα με καλέσει ο ανακριτής. Και μάλιστα το επανέλαβε πολλές φορές στα κοινωνικά δίκτυα, απειλώντας με ότι θα πάω στη φυλακή. Σε άλλα κράτη η απειλή κατά των δημοσιογράφων είναι ποινικό αδίκημα».

Στο μικρόφωνο του RTL και η Γιάννα Παπαδάκου που επίσης διώκεται.

«Καλούμεθα σε ένα Ειδικό Δικαστήριο που αφορά πολιτικούς τη στιγμή που δεν είμαστε πολιτικοί. Δεν μπορούμε να προσαχθούμε σε δικαστήριο που δεν μπορούμε να κάνουμε έφεση. Δεν αποσύρω τίποτα, ούτε μια λέξη από αυτά που έχω γράψει. Δεν έχω κάνει κανένα λάθος» λέει η ίδια.

Κλείνοντας στο ρεπορτάζ και αναφερόμενη στο σκάνδαλο Novartis, η δημοσιογράφος ενημερώνει πως η έρευνα από την κυβέρνηση έκλεισε με την αρχειοθέτηση σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε την απόφαση μέσα από τη Βουλή παραθέτοντας το ηχητικό των λόγων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι δράστες της συνωμοσίας βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης και δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά μια συμμορία, δεν είναι Ελευθερία του Τύπου αλλά δολοφονία».

Αλλά και το συμπέρασμα του ρεπορτάζ του RTL είναι εύλογο:

«Σύμφωνα με όλες τις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις, ο Τύπος και κυρίως η τηλεόραση ελέγχεται σχεδόν κατά 90% από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ενώσεις η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί γιατί η χώρα εισέρχεται σε μια καλυμμένη προεκλογική περίοδο.»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter