Ρωγμές πίσω από την κινεζική βιτρίνα

Ρωγμές πίσω από την κινεζική βιτρίνα

Η_x000D_
επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έπεσε σαν βαρύ πέπλο στις_x000D_
εργασίες της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας (με περίπου 3.000 βουλευτές) που_x000D_
ξεκίνησαν στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα. 

Η ετήσια σύνοδος, που συμπίπτει με τις εργασίες τής επίσης ετήσιας Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (με περίπου 2.000 εκπροσώπους μειονοτήτων και κοινωνικών ομάδων) συνήθως είναι ένα μεγάλο επικοινωνιακό πανηγύρι για το καθεστώς των κόκκινων καπιταλιστών. Φέτος όμως έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο εσωτερικό, καθώς και την καχυποψία που αρχίζει να επικρατεί πλέον στο εξωτερικό αναφορικά με τη νέα υπερδύναμη.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα το 2018 ήταν «μόνο» 6,6%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1990, όταν η χώρα υιοθέτησε την ελεύθερη αγορά και άρχισε να καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς και διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Το γεγονός οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν στην Κίνα οι ΗΠΑ με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, καθώς και επενδύσεις σε έργα υποδομής ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Με δεδομένες τις ρωγμές πίσω από τη φωτισμένη βιτρίνα της οικονομικής υπερδύναμης, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καλείται να αποδείξει ότι έχει σχέδιο για τη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων. Η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την απασχόληση πολλών Κινέζων, ιδίως ανειδίκευτων εργατών στην επαρχία, ενώ στο εξωτερικό δημιουργεί υποψίες εις βάρος κινεζικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο Σι έκανε ήδη την πρώτη μεγάλη υποχώρηση. Προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις αλλά και να παραμείνουν στη χώρα μεγάλες ξένες εταιρείες, φρόντισε να εγκριθεί ένας νέος νόμος ο οποίος καταργεί έναν από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης της Κίνας. Απαγορεύει στις τοπικές αρχές να υποχρεώνουν ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τεχνολογία σε εγχώριες επιχειρήσεις, τακτική που καλλιεργούσε τη βιομηχανική κατασκοπεία.

Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης και της Συμβουλευτικής Διάσκεψης, γνωστές κάθε χρόνο ως «διπλή συνεδρίαση», διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ραπ προπαγάνδα στα αγγλικά

Ο ράπερ Σου Χαν είναι το νέο αγαπημένο παιδί του καθεστώτος. Εδώ και μία εβδομάδα τα κινεζικά μίντια βομβαρδίζουν το κοινό με ένα βιντεοκλίπ αγγλόφωνου τραγουδιού στο οποίο ο νεαρός, ελάχιστα γνωστός μέχρι πρότινος, παρουσιάζει τα επιτεύγματα της χώρας του: έναν Κινέζο που βγαίνει από διαστημόπλοιο το οποίο μόλις προσσεληνώθηκε, ένα ζευγάρι κλωνοποιημένων πιθήκων, γιγαντιαία κτίρια εταιρειών, ομάδες χαρούμενων εργαζομένων. Μικρό δείγμα της ραπ προπαγάνδας: «Στη Δύση ο βασιλιάς μαϊμού / στον ουρανό ο θρυλικός δράκος. Το ξέρετε όλοι πως ήρθε / η ώρα για το κινεζικό θαύμα!».     

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter