Ρωσία: Κατηγορηματικά υπέρ της ισχυρής προεδρικής δημοκρατίας ο Πούτιν

Ρωσία: Κατηγορηματικά υπέρ της ισχυρής προεδρικής δημοκρατίας ο Πούτιν

«Δεν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σε πειραματισμούς, όσον αφορά τη μορφή διακυβέρνησης της Ρωσίας, ούτε να περάσουμε από την προεδρική στην προεδρευομένη δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να μην απορρίπτει την προεδρευομένη δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης, ωστόσο τάσσεται ασυζητητί υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας για τη χώρα του. 

«Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας; Θεωρητικά είναι δυνατόν. Είναι ή όχι όμως σκόπιμο; Ο καθένας έχει την άποψη του στο ζήτημα αυτό. Εγώ πιστεύω πως όχι», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι «είναι καλύτερα να μην πειραματιζόμαστε», επισημαίνοντας ότι σε μια σειρά περιπτώσεων, η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης «χωλαίνει».

Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε, ότι για να λειτουργήσει φυσιολογικά η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η πολιτική δομή της χώρας πρέπει «να έχει αναπτυχθεί από παλιά», όπως στην Ευρώπη, όπου μερικά κόμματα υπάρχουν εδώ και εκατονταετίες. «Στη χώρα μας κατά κανόνα το κόμμα σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Το πιο ζωντανό παράδειγμα στην χώρα μας είναι ο Βλαντίμιρ Βόλφοβιτς Ζιρινόφσκι. Υπάρχει ο Ζιρινόφσκι, υπάρχει και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας  δεν υπάρχει ο Ζιρινόφσκι …», είπε ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας την ίδια την φιλελεύθερη ιδεολογία καλή, αλλά εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσο ένα κόμμα «μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ηγέτη του».

Παράλληλα ανέφερε και τα εξής: «Μερικές χώρες «δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση για έξι μήνες. Φανταστείτε η Ρωσία να ζούσε μισό χρόνο χωρίς κυβέρνηση. Θα ήταν καταστροφή. Πιστέψτε, αυτό είναι απλώς αδύνατον να γίνει, θα ήταν μεγάλη ζημιά για το κράτος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter