Ρωσία-Ουκρανία: «Κεραυνοί» από Μόσχα – Αντιδράσεις από Βερολίνο, Άγκυρα, Βαρσοβία

Ρωσία-Ουκρανία: «Κεραυνοί» από Μόσχα – Αντιδράσεις από Βερολίνο, Άγκυρα, Βαρσοβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς.

«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία – Ουκρανία: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – «Τύμπανα» πολέμου στην Αζοφική

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, κοντά στην Κριμαία, όπου η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

Η Ρωσία συνέλαβε χθες μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία-Ουκρανία: Άνοιξε ξανά το στενό του Κερτς

Διεθνείς αντιδράσεις

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό του θαλάσσιου διαύλου προς την Αζοφική Θάλασσα. «Είναι σημαντικό να αρθεί ο αποκλεισμός», έγραψε στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter