Ρωσία: Ξεσηκωμός εναντίον της σύλληψης κυβερνήτη, αντιφρονούντος στο Κρεμλίνο

Ρωσία: Ξεσηκωμός εναντίον της σύλληψης κυβερνήτη, αντιφρονούντος στο Κρεμλίνο

Ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καταγράφηκαν σήμερα στην περιοχή Χαμπαρόφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή, έπειτα από τη σύλληψη ενός λαοφιλούς κυβερνήτη και την αντικατάστασή του εντός της εβδομάδας από έναν διορισμένο από το Κρεμλίνο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε ζήσει ποτέ αυτήν την περιοχή.

Κάτοικοι του Χαμπαρόφσκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, βγήκαν μαζικά στους δρόμους στις 9 Ιουλίου κατά τη σύλληψη του περιφερειακού κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονίες και αποπέμφθηκε από το αξίωμά του την περασμένη Δευτέρα.

Οι διαδηλώσεις είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί κατά της ρωσικής κυβέρνησης για πολλά χρόνια και το Κρεμλίνο μέσα στην εβδομάδα ισχυρίσθηκε πως τροφοδοτήθηκαν από εκτός περιοχής αντιπολιτευόμενους ακτιβιστές.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διοργάνωσαν πορεία στους δρόμους του Χαμπαρόφσκ, κυματίζοντας την περιφερειακή σημαία, κραδαίνοντας επιγραφές και φωνάζοντας συνθήματα εχθρικά προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα κόρναραν σε συμπαράσταση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στην πλατεία Λένιν, φωνάζοντας «Ελευθερία» και «Πούτιν παραιτήσου».

Οι αστυνομικοί, φορώντας μάσκες, επέτρεψαν στους διαδηλωτές να διαδηλώσουν παρά την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Αξιωματούχοι στο Χαμπαρόφσκ ανέφεραν ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν περίπου 6.500 άτομα, αλλά τα αντιπολιτευόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπολόγισαν τους συμμετέχοντες σε περίπου 90.000.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους στο σημείο, η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα συμμετείχαν σε παρόμοιες διαμαρτυρίες στις 11 και 18 Ιουλίου, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στελέχη της αντιπολίτευσης υπολόγισαν τον αριθμό των διαδηλωτών μεταξύ 35.000 και 50.000.

Ο 39 ετών Μιχαήλ Ντεγκτιάρεφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, διορίστηκε προσωρινός κυβερνήτης από τον πρόεδρο Πούτιν τη Δευτέρα και έφτασε στο Χαμπαρόφσκ την επόμενη μέρα.

Ο Φουργκάλ, που έχει μεταφερθεί στη Μόσχα για προδικαστική κράτηση, διώκεται για δολοφονίες που φέρεται να διέπραξε πριν από 15 χρόνια, όταν ασκούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι υποστηρικτές του εκλαμβάνουν την υπόθεση ως απόπειρα να εξουδετερωθεί ένας αντίπαλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένης Ρωσίας. Μέλος του κόμματος LPDR, ο Φουργκάλ είχε εκλεγεί κυβερνήτης κατατροπώνοντας τον υποψήφιο του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter