Για τα νέα "καψόνια"

Ρωσική νότα διαμαρτυρίας κατά ΗΠΑ

Πυροσβέστες έξω από το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο. Είδαν καπνό και ήρθαν...

Έρευνες στα ρωσικά προξενεία σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σαν Φρανσίσκο προκαλούν την οργή της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Μόσχα προκειμένου να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας σχετικά με τα σχέδια να πραγματοποιηθεί έρευνα στο κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής εμπορικής αποστολής στην Ουάσινγκτον, η οποία θα πρέπει να κλείσει σύντομα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εκλήθη ο Άντονι Φ. Γκόντφρι, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πρεσβείας.

Το υπουργείο αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη «παράνομη επιθεώρηση» του ρωσικού διπλωματικού κτιρίου «άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια» η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για «αντιρωσικές προκλήσεις» μέσω της «εμφύτευσης επικίνδυνων αντικειμένων».

Η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει μέτρα αντιποίνων στη βάση της ανταποδοτικότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το κλείσιμο έως τις 2 Σεπτεμβρίου (σήμερα) του προξενείου και των κτιρίων στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη που στεγάζουν τις ρωσικές εμπορικές αποστολές είναι το τελευταίο σε μια σειρά ανταποδοτικών ενεργειών των δύο χωρών που έχουν ωθήσει τις σχέσεις τους σε ένα νέο μεταψυχροπολεμικό χαμηλό.

Το Κρεμλίνο έχει πει πως οι κινήσεις για το κλείσιμο ρωσικών διπλωματικών κτιρίων ωθεί περαιτέρω σε αδιέξοδο τις διμερείς σχέσεις.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν έρευνες στο ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο.

Ορισμένα μμε ανέφεραν πως καπνός έβγαινε από μια καμινάδα του κτιρίου. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε αργότερα στο τουίτερ πως ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς αλλά δεν υπήρξε φωτιά. Από την πλευρά της, η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε πως επρόκειτο για μέτρα «συντήρησης» του κτιρίου.

«Μέτρα λαμβάνονται για τη συντήρηση του κτιρίου, που μπορεί να περιλαμβάνουν κλείσιμο των παραθύρων, κατέβασμα των κουρτίνων, κλείσιμο των φώτων, της παροχής νερού, κλείδωμα των πορτών, πέταγμα σκουπιδιών, κλείσιμο των θερμαντικών σωμάτων και πολλά άλλα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η Μόσχα διέταξε τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν τον αρiθμό του διπλωματικού και τεχνικού προσωπικού τους στη Ρωσία σε λιγότερο από τον μισό, σε 455 ανθρώπους ώστε να αντιστοιχεί με τον αριθμό των ρώσων διπλωματών στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού το Κογκρέσο ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.