Ρώσοι κοσμοναύτες στο πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν του Ηρακλείου (εικόνες)

Ρώσοι κοσμοναύτες στο πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν του Ηρακλείου (εικόνες)

Σημείο αναφοράς στον χάρτη των παγκόσμιων εορτασμών των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν ήταν σήμερα, το Ηράκλειο! Και αυτό γιατί, παρουσία εν ενεργεία Ρώσων κοσμοναυτών, εγκαινιάστηκε από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά το πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν, στον Καράβολα, ένα διεθνούς εμβέλειας έργο και σύμβολο για την ειρήνη και τη συνεργασία.

Τα πανηγυρικά εγκαίνια του πάρκου τιμής και μνήμης στον Ρώσο κοσμοναύτη πραγματοποιήθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία, πέραν της υπουργού Τουρισμού, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του πάρκου, και του προέδρου της TEZ Tour Hellas, Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με τον Δήμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα εγκαίνια του νέου πάρκου στον Καράβολα εντάσσονται στον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο διάστημα στις 12 Απριλίου 1961. Το 2016 είχε τοποθετηθεί η προτομή του στον χώρο του πάρκου, με πρωτοβουλία τότε του Διεθνούς Ιδρύματος Γκαγκάριν, σε συνεργασία με την TEZ Tour Hellas.

Με επικεφαλής της ρωσικής αποστολής τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο), τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους άλλοι τρεις εν ενεργεία Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Ατόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποίησαν πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Επίσης, συμμετέχει ο δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, μέλος του τότε Σώματος Κοσμοναυτών της Σοβιετικής Ένωσης και ειδικός γιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης. Η επίσκεψη των κοσμοναυτών πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του ταξιδιού».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2015 και έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μονάδες υγείας και ευεξίας στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Αττική.

Υλοποιώντας την παράδοση που ξεκίνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν και συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες, οι οποίοι φυτεύουν πάντοτε ένα δέντρο την παραμονή της εκτόξευσής τους από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, συντονιστής του προγράμματος αποκατάστασης κοσμοναυτών στην Ελλάδα, πρότεινε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστήριξαν την ιδέα αστροναύτες και κοσμοναύτες απ’ όλον τον κόσμο να φυτεύουν στο πάρκο, που θα μεγαλώνει σιγά-σιγά, ελαιόδεντρα, το πλέον αναγνωρισμένο σύμβολο της Ελλάδας, της ειρήνης και της ευγενικής άμιλλας.

Με το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων κληρώθηκαν αναμνηστικά και μοιράστηκαν αυτόγραφα των κοσμοναυτών.

Πηγή: Νέα Κρήτη

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter