Ρυθμίσεις οφειλών Ασφαλιστικών Ταμείων: Αναστολή μεν αλλά με παγίδες

Ρυθμίσεις οφειλών Ασφαλιστικών Ταμείων: Αναστολή μεν αλλά με παγίδες

Τα «ψιλά γράμματα» τα οποία δεν προβάλλονται επαρκώς από τα ΜΜΕ.

Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31-8-2020 (πληρωμή από 1 Σεπτεμβρίου δηλαδή), ωστόσο αυτό δεν υφίσταται για όσους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, οι δόσεις για όσους έχουν ρυθμίσει παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπόκεινται σε τρίμηνη αναστολή.

Είναι μια παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι περίπου 421.000 εργοδότες ή και αυτοαπασχολούμενοι που χρωστούν τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές και έχουν μπει σε καθεστώς ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 421.000 για οφειλές περίπου 4 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι αγρότες.

Τρίμηνη παράταση

Οπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Η συγκεκριμένη παράταση αφορά τόσο τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους ασφαλισμένους με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια του πρώην ΟΓΑ (αγρότες). Αναλυτικότερα:

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-3-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 30-6-2020.

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-4-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 31-7-2020.

• Οι δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 31-5-2020 παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν μέχρι 31-8-2020. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Ποιοι έχουν ενταχθεί

Το μέτρο της συγκεκριμένης αναστολής αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις όσες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ είτε:

• Δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προσωρινής διακοπής λειτουργίας και ως εκ τούτου λειτουργούν κανονικά. Δηλαδή δεν είναι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

• Δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και ως εκ τούτου λειτουργούν κανονικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα υπαγωγής έχουν και τα πρόσωπα που τυχόν ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (είναι και αγρότες δηλαδή), εφόσον ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες (αναστολή λειτουργίας ή ένταξη του ΚΑΔ τους στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί).

Οι εισφορές των μισθωτών

Οσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό και ανήκουν σ’ αυτές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν πληγεί από τα μέτρα θα μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν για τον Μάρτη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι 31/3/2020 και 30/4/2020 αντιστοίχως, για το διάστημα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα για τμηματική καταβολή (τέσσερις ισόποσες δόσεις).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter