Σ. Λαζαρίδης, πρόεδρος Χ.Α.: Εκροές 7 εκατ. ευρώ από τις τραπεζικές μετοχές την ημέρα

Σ. Λαζαρίδης, πρόεδρος Χ.Α.: Εκροές 7 εκατ. ευρώ από τις τραπεζικές μετοχές την ημέρα

Επτά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα διαρροή… σε κεφαλαιοποίηση έχουν οι τραπεζικές μετοχές, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης.

Ο κλάδος της ενέργειας ήταν αυτός που υπεραπέδωσε με ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής του 16% και με συμβολή στον τζίρο του χρηματιστηρίου 15%. Αυτό, όταν οι τράπεζες έχασαν σε κεφαλαιοποίηση 5,2 δις. ευρώ το 2018 και η συμβολή τους στον τζίρο μειώθηκε στο 32%. Που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο ότι κάθε μέρα έχαναν σε κεφαλαιοποίηση οι τράπεζες περί τα 7 εκατ. ευρώ!

Η δε συμμετοχή των τραπεζών στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου υποχώρησε στο 7%, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο και πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στα κόκκινα δάνεια.

Κατά τα άλλα, το χρηματιστήριο φαίνεται ότι αποτελεί την χαρά των σορτάκηδων, γνωστών και ως κερδοσκόπων. Παρατηρήθηκε, αλλά και παρατηρείται αύξηση στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (ΟΤC). Εξέλιξη που παραπέμπει σε αύξηση του δανεισμού τίτλων, με προφανή σκοπό το short selling, την πώληση τίτλων, μετοχών που δεν κατέχουν οι επενδυτές, στοιχιματίζοντας στην τιμή που θα κλείσει με πτώση μία μετοχή. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μετοχές με εμπορευσιμότητα, δηλαδή που έχουν μεγάλους όγκους διακίνησης κι αυτές είναι οι τράπεζες.

Από την πλευρά της η κυρία Γεωργία Μουρλά, υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων του Χ.Α. με τους ξένους επενδυτές, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Roots για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συμμετοχή τους σε ειδική πλατφόρμα που έχει την αιγίδα του Χρηματιστηρίου.

Στις δηλώσεις της διοίκησης του Χ.Α. συμμετείχε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας. Λαζαρίδης και Κόλλιας υπέγραψαν την Τετάρτη Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο οριοθετεί τη μεταξύ τους συνεργασία για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση δράσεων, στο πλαίσιο των κοινών θέσεών τους.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς, μέσω, ιδίως, της ενημέρωσης, επιμόρφωσης, έρευνας και ανάλυσης δεδομένων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter