Σάββας Θεοδωρίδης: Η ΑΕ Αμπελοκήπων, η «ανταρσία», ο θρύλος και ο… Πρωτέας Παλαιάς Φώκαιας!

Σάββας Θεοδωρίδης: Η ΑΕ Αμπελοκήπων, η «ανταρσία», ο θρύλος και ο… Πρωτέας Παλαιάς Φώκαιας!

Ο Σάββας Θεοδωρίδης που έφυγε χθες (17/8) από τη ζωή ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρέτησε επί 68 ολόκληρα χρόνια από όλα τα πόστα!

Από το καλοκαίρι του 1952, που υπέγραψε δελτίο στον σύλλογο μέχρι χθες που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι σε ηλικία 85 χρονών.

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη με τον «κυρ Σάββα», έτσι όπως τον αποκαλούσε όλη η ποδοσφαιρική και δημοσιογραφική πιάτσα. Με 68 χρόνια γεμάτα Ολυμπιακό! Από τα γκολπόστ της ομάδας έως τα διοικητικά της. Ως ποδοσφαιριστής, ως παράγοντας, ως βοηθός προπονητή, ως διοικητικός. Ηταν παντού στη μετά Γουλανδρή εποχή, σε εκείνη του Μιλτιάδη Μαρινάκη, του Σταύρου Νταϊφά, του Σωκράτη Κόκκαλη, του Βαγγέλη Μαρινάκη…

Ο Σάββας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελοκήπους στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στη θέση του τερματοφύλακα από την ΑΕ Αμπελοκήπων και το 1952, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα αποκτηθεί από τον συντοπίτη Παναθηναϊκό, τον άρπαξε ο Ολυμπιακός. Ο Θεοδωρίδης τιμωρήθηκε τότε με αποκλεισμό δύο σεζόν επειδή υπέγραψε στους Πειραιώτες χωρίς την έγκριση της ομάδας του που στο μεταξύ τα είχε βρει σε όλα με τους «πράσινους»!

Ξεκίνησε ουσιαστικά να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό από το 1953 σε αγώνες Κυπέλλου και το 1954 μπήκε και στο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε στον Πειραιά μέχρι το 1962 όταν και σε ηλικία μόλις 27 ετών σταμάτησε το ποδόσφαιρο επειδή τον πίεζε αφόρητα ο πατέρας του, να σταματήσει για να τελειώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο! Στους «ερυθρόλευκους» πέρα από το ότι έγινε διεθνής (12 συμμετοχές στην εθνική ομάδα), αναδείχθηκε κι ως ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία του συλλόγου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1953 έκανε ντεμπούτο στον Ολυμπιακό σε αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Αστέρα Αθηνών (4-0) στη Ριζούπολη. Ενα χρόνο αργότερα (20/2/1954), ο Σάββας Θεοδωρίδης στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος, κάνει το ντεμπούτο στον αγώνα Ολυμπιακός-Απόλλων Αθηνών στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 αλλά ο 19χρονος τότε, Θεοδωρίδης έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση με αποκορύφωμα την απόκρουση πέναλτι (του Λάμπη Σεραφείδη, αδερφού του γκολκίπερ της ΑΕΚ, Στέλιου Σεραφείδη).

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ ήταν μορφωμένος, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για εκείνη την εποχή. Ηταν σταρ στη εποχή του, ο κοριτσόκοσμος τρελαινόταν μαζί του και είχε αυτοκίνητο, όταν ακόμα κυκλοφορούσαν ελάχιστα σε Πειραιά και Αθήνα. Ηταν οικονομικά ανεξάρτητος και κάθε φορά που η διοίκηση έδινε πριμ, ο Σάββας το μοίραζε στους συμπαίκτες του.

Επίσης είναι γνωστό σε πολύ λίγο κόσμο (όπως είχε αποκαλύψει κάποτε ο αείμνηστος αθλητικός συντάκτης και φίλος του, Κώστας Καίσαρης) ότι ο Σάββας Θεοδωρίδης έκλεισε ουσιαστικά την καριέρα του στον Πρωτέα Παλαιάς Φωκέας, της περιοχής του δηλαδή, αγωνιζόμενος σαν σέντερ φορ! Με δικά του χρήματα έφτιαξε το γήπεδο της ομάδας και μάλιστα την ανέβασε δυο κατηγορίες στα ερασιτεχνικά της Αθήνας!

Με τον Ολυμπιακό ο Σάββας Θεοδωρίδης κέρδισε:

-5 σερί πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1955 έως το 1959

-5 Κύπελλα Ελλάδας: 1954, 1958, 1959, 1960, 1961

5 κύπελλα ΕΠΣ Πειραιώς: 1954, 1955, 1957, 1958, 1959.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter