Σαϊντού Καμαρά: Από την παρέλαση… στην απέλαση – Η ιστορία του αριστούχου πρόσφυγα (Video)

Σαϊντού Καμαρά: Από την παρέλαση… στην απέλαση – Η ιστορία του αριστούχου πρόσφυγα (Video)

Συγκινεί η ιστορία του αριστούχου μαθητή από την Γουινέα ο οποίος συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και πρόκειται να απελαθεί.

Πρόκειται για τον Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος είχε φτάσει στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος πρόσφυγας πριν από τρία χρόνια.

Ο διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, στο οποίο φοιτά ο 18χρονος μίλησε για τα όσα βίωσε το παιδί και τόνισε τον προβληματισμό όλων για την απέλασή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαϊντού «ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, με βάρκα στην Κάλυμνο, ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές στον Άγιο Δημήτριο και μετά στο σχολείο μας, όπου βρήκε την οικογένειά του».

«Ο Σαϊντού είναι κομμάτι απο τη δική μας την οικογένεια. Τον έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή» προσθέτει ο κ. Κακλαμάνος.

Παράλληλα, έπειτα από την ανακοίνωση της σχολικής κοινότητας με την οποία μαθήτριες/μαθητές και καθηγήτριες/καθηγητές, απηύθυναν έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του μαθητή του 1ου Λυκείου «Τάκης Ζενέτος», Σαϊντού Καμαρά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που έφερε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Ακολουθεί το ψήφισμα και μερικά λόγια για τον Σαϊντού

«Ένας από εμάς» αντιμέτωπος με την απέλαση

Ο Σεϊντού Καμαρά είναι ένα νέο παιδί, που μόλις συμπλήρωσε τα 18 του χρόνια, το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια βρέθηκε μακριά από την πατρίδα που τον γέννησε, για να ξεφύγει από κινδύνους που απειλούσαν την ίδια του τη ζωή.

Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι βρέθηκε στη φιλόξενη αγκαλιά του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, περιτριγυρισμένος από μια κοινότητα που τον αγκάλιασε και τον έκανε να αισθανθεί ως «ένας από εμάς».

Με τεράστια προσωπική προσπάθεια πέτυχε να ενταχθεί στη μαθητική κοινότητα της πόλης μας, να αντεπεξέλθει, παρά τη δυσκολία προσαρμογής λόγω γλώσσας, στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αποτελέσει ένα υπόδειγμα επιτυχούς ένταξης.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο των γραφειοκρατικών διαδικασιών ασύλου, με κίνδυνο ό,τι έχει πετύχει αυτά τα χρόνια να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Παρότι γίνεται αποδεκτό τόσο το προβληματικό περιβάλλον της χώρας προέλευσής του όσο και η επιτυχής πορεία ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, η πρώτη απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας Ασύλου ήταν απορριπτική προς το αίτημά του.

Εμείς, ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Δημητρίου απευθύνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το δίκαιο αίτημα του Σαϊντού, αλλά και μια έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει τόσο τις απαγορευτικές συνθήκες επιστροφής του στην πρώτη του πατρίδα όσο, κυρίως, και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις.

Μην ξεχνάτε στις κοινοποιήσεις σας να προσθέτετε το χασταγκ #Ο_Saidu_μένει_εδώ γιατί η δική μας συμπαράσταση και αλληλεγγύη μπορεί να έχει πολλές μορφές, μα πάνω από όλα η φωνή όλων μας για το δίκιο και την προστασία των ανθρώπων που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, έχει μεγάλη δύναμη ‼️

Στην εικόνα παρακάτω η έκκληση της Σχολικής Κοινότητας της πόλης μας για διεθνή προστασία του Σαϊντού.

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter