Σακελλαροπούλου: Οι πιέσεις των Συμμάχων οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Για τις εξελίξεις στα εθνικά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Κατά την είσοδό του ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Πρόερο για «το πολύ επιτυχημένο σας ταξίδι στο Καστελόριζο, το οποίο συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν. Αλλά αυτό -όπως ξέρετε- είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς”. Σε μία άκομψη και μελό προσπάθεια να δημουργήσει συνειρμούς επικαλέστηκε την κυρά της Ρω “θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Αναφέρθηκε και στο μέτωπο της πανδημίας, λέγοντας ότι «πάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον».

Διαβεβαίωσε ότι «το ΕΣΥ, επειδή βλέπω διάφορα στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων, και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών που έχουν να κάνουν με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι σημείωσε ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση», την οποία απέδωσε «στις διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας που οδήγησαν να γίνει μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην πανδημία και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, λέγοντας ότι είναι ανοιχτά και πολύ κρίσιμα και βαρύς ο ρόλος αυτών που τα διαχειρίζονται. «Η ανοιχτή πληγή της Μόριας είναι μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας και στην Ευρώπη στο σύνολό της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ όχι μόνο στα θέματα των οικονομικών κρίσεων αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Όσοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, να μείνουν. Όσοι πρέπει, να γυρίσουν στους τόπους προέλευσής τους...Στο μέτωπο της πανδημίας θέλω να ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο. Είναι ανησυχητικά λίγο τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση του χειμώνα που προηγήθηκε».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.