Σαλαμοποίηση δικογραφιών για να οδηγούν στο πουθενά

Σαλαμοποίηση δικογραφιών για να οδηγούν στο πουθενά

Επιλογή η ναρκοθέτηση της υπόθεσης από τα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης

Την μπάλα στην εξέδρα πετά ακόμη μία φορά η Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, δείχνοντας απροθυμία για την ανεύρεση των πραγματικών ενόχων, δηλαδή των ενορχηστρωτών των παρακολουθήσεων.

Προσχηματική παρέμβαση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος προχώρησε σε ακόμη μια προσχηματική παρέμβαση μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Documento για τη λίστα με τα παρακολουθούμενα πρόσωπα, καθώς έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είναι ακόμη μια έρευνα που ανατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ ήδη υπάρχουν δύο δικογραφίες ανοικτές για το ίδιο ζήτημα, αντί να ενοποιηθούν σε μία, υπό την εποπτεία είτε εισαγγελέα εφετών είτε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, οι μέχρι τώρα έρευνες της Δικαιοσύνης αφορούν μόνο το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο Κώστας Βαξεβάνης στην αναφορά που κατέθεσε εγγράφως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη επικαλείται τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της εγκληματικής οργάνωσης και της εσχάτης προδοσίας σε βαθμό κακουργήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για το κράτος και συνομιλεί για κρατικά ζητήματα. Η έρευνα σε βαθμό πλημμελήματος στην ουσία υποβαθμίζει την υπόθεση, με απώτερο στόχο τη μη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί προσωπικά ποινική προκαταρκτική εξέταση (εποπτεύοντας ακόμη μία ξεχωριστή δικογραφία) όχι για το ποιοι ενορχήστρωσαν τις παρακολουθήσεις, αλλά για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία στους παρακολουθούμενους, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο αποτρεπτικά μηνύματα σε όσους εμπλεκόμενους πιθανώς να ήθελαν να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Τρεις παράλληλες έρευνες

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις παράλληλες έρευνες, ύστερα μάλιστα από συσχετισμό περισσότερων δικογραφιών. Η μία, υπό την εισαγγελέα πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου, αφορά τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, των όσων κατήγγειλαν σε αναφορά τους οι δημοσιογράφοι Θεόδωρος Χονδρόγιαννος και Νικόλας Λεοντόπουλος αλλά και του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την παρακολούθηση Κουκάκη ύστερα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τον Απρίλη του 2022 είχε διαβιβαστεί σε πταισματοδίκη προκειμένου να πάρει καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και η διαβίβαση δικογραφίας από εισαγγελέα σε πταισματοδίκη δεν συνηθίζεται σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος.

Επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει σχηματιστεί ακόμη μία δικογραφία για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος. Την έρευνα έχει αναλάβει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπυρόπουλος. Είναι εντυπωσιακό ότι για το ίδιο ζήτημα διεξάγονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δύο έρευνες αντί να συνενωθούν σε μία υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού. Αυτό είχε πράξει κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή ο Ισ. Ντογιάκος ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Ανώτεροι εισαγγελείς μάλιστα που έχουν χειριστεί κατά το παρελθόν υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος αναρωτιούνται για τη μέχρι τώρα σαλαμοποίηση των ερευνών, που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, καθώς στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους εμφανίζονται αποσπασματικά σε διάφορες δικογραφίες στα χέρια πολλών εισαγγελέων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια έρευνα επί της ουσίας, με εξαίρεση ίσως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων. Δηλαδή δεν έχουν γίνει έρευνες κατ’ οίκον ούτε έχουν κατασχεθεί σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα προσώπων που έχουν κατονομαστεί στη Δικαιοσύνη επωνύμως ή σε δημοσιεύματα ως εμπλεκόμενα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μετά τα όσα αποκάλυψε το Documento.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter