Σαλάτα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την επιχείρηση στο Κουκάκι

Η ομάδα Σαλάτα -Λυμπερόπουλου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνεχίζει να «πολεμά» τον πρόεδρο της Ένωσης, Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Αυτή την φορά ενοχλήθηκαν από την ξεκάθαρη αντίδραση του κ. Σεβαστίδη στην πίεση που ασκήθηκε από υπουργούς της Κυβέρνησης και αστυνομικούς σε βάρος συναδέλφων τους εισαγγελικών λειτουργών επειδή δεν άσκησαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των συλληφθέντων από την τελευταία επιχείρηση στο Κουκάκι.

Τώρα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την πρόσφατη δήλωσή του κ. Σεβαστίδη με την οποία στηλίτευε αυτή την πίεση σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης που δεν άσκησαν τις αρεστές σε υπουργούς και αστυνομία ποινικές διώξεις.

Μάλιστα τα πέντε μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ αποδίδουν στον πρόεδρο της Ένωσης, εμμέσως πλην σαφώς, και παράβαση του καταστατικού της Ένωσης.

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση τους ζητούν την σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου με αφορμή ενέργειες του Σεβαστίδη, όπως:

-την έγγραφη δήλωσή του στις 16.1.2020 ως προς τα γεγονότα στο Κουκάκι

-την προσωπική του απόφαση περί μη πρόσκλησης του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού στην ετήσια Γενική Συνέλευση.

-την αποστολή επιστολής στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με άγνωστο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη μας περιεχόμενο.

-της μη εγχείρησης του ψηφίσματος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης αλλά στον υπουργό Επικρατείας.

Οι πέντε ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες αυτές του προέδρου της ΕΔΕ προκαλούν σύγχυση τόσο μέσα στο δικαστικό σώμα, όσο και στην κοινή γνώμη, ως προς το εάν αποτελούν απόψεις προσωπικές ή αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της.

Την αίτηση υπογράφουν οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Νίκος Σαλάτας, Ευστάθιος Βεργώνης, Δημήτρης Φούκας και Χρήστος Νάστας.

Σεβαστίδης προς εισαγγελείς: Κλείστε τα αυτιά σας σε πιέσεις 

Ας διαβάσουμε όμως τι ανέφερε στην τελευταία του ανακοίνωση ο κ. Σεβαστίδης που αντί να επικροτηθεί από τους πέντε καθώς υποστηρίζει την ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης, παραδόξως προκάλεσε την αντίδραση τους .

Ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.