Σάλος με ημερίδα αποστράτων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάλος με ημερίδα αποστράτων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκαλεί το προκλητικό προσκλητήριο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) σε ημερίδα με θέμα «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, με τους τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Ειδικότερα, σε ανοιχτή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς, Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι Θοδωρής Δρίτσας (τομεάρχης Άμυνας), Γιώργος Κατρούγκαλος (τομεάρχης Εξωτερικών) και Γιώργος Τσίπρας (αναπλ. τομεάρχης Άμυνας) αναρωτιούνται αν είναι σε γνώση τους η ημερίδα αυτή και αν σκοπεύουν να κάνουν κάτι, δεδομένου ότι η Ε.Α.Α.Σ. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο απ’ το κράτος.

Διαβάστε επίσης: «Ας αναρωτηθεί ο Μητσοτάκης σε τι κατάσταση θα ήταν σήμερα τα Δυτικά Βαλκάνια, αν δεν είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Αναρωτιόμαστε εάν έχετε ενημερωθεί ότι η Διοίκηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), οργανώνει Ημερίδα “ανοιχτή στο κοινό’ στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου με θέμα: “Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών”, τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της. Εάν ναι, τι κάνετε; Ανέχεστε αυτήν την πρωτοβουλία μιας Ένωσης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από εσάς; Ακόμα περισσότερο, την εγκρίνετε και την καλύπτετε;» ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με βάση τους κατά νόμο σκοπούς και αρμοδιότητες της ΕΑΑΣ, όπως περιγράφονται στο καταστατικό της, η ημερίδα και το θέμα, «εκφεύγει πλήρως από τους νόμιμους σκοπούς της Ένωσης, ακόμα και στην περίπτωση που ερμηνευτεί διασταλτικά η γενικόλογη αναφορά τους στους καταστατικούς της σκοπούς, δηλαδή “διατήρηση αμείωτου Εθνικού Φρονήματος”, “προσφορά στην πατρίδα”, “εθνικό συμφέρον”» σχολιάζουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν πως είναι σαφές «ότι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ, δεν μπορεί ανοιχτά και επίσημα να υιοθετεί τέτοιες ακραίες απόψεις και μάλιστα στο όνομα του συνόλου των απόστρατων στελεχών του Στρατού».

Πηγή: Facebook/Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω ημερίδα έρχεται στο φόντο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σε ερώτηση του documentonews.gr εμφανίστηκε αμετανόητος για την τότε στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Αμετανόητη η κυβέρνηση για τις «μακεδονομαχίες» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αναρωτιόμαστε εάν έχετε ενημερωθεί ότι η Διοίκηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), οργανώνει Ημερίδα «ανοιχτή στο κοινό» στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου με θέμα: «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της.

Εάν ναι, τι κάνετε; Ανέχεστε αυτήν την πρωτοβουλία μιας Ένωσης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από εσάς; Ακόμα περισσότερο, την εγκρίνετε και την καλύπτετε;

Σημειώνουμε ότι, όπως ανακοινώνουν οι οργανωτές, «βασικός σκοπός της ημερίδας, είναι η εξέταση όλων των εξελίξεων, αλλά και του ίδιου του κειμένου αυτής της συμφωνίας, υπό την οπτική της δραστικής μεταβολής ή και ακύρωσής της από την ελληνική πλευρά».

Επισημαίνουμε ότι:

1. Η Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ενέχεται μεταξύ πολλών άλλων και για τη επίσημη επίσκεψή της στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, αλλά και για τη διοργάνωση μισαλλόδοξου πνεύματος τελετών στο Βίτσι και στο Γράμμο, στις οποίες εκδηλώσεις συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών, ψευτοπατριωτικών ή και φασιστικών φορέων, με πιο ακραία, την κατάθεση στεφάνου δια αντιπροσώπου από τον καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Κασιδιάρη. Θυμίζουμε ότι, το γεγονός αυτό οδήγησε στη διαγραφή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επειδή εκείνος παρέστη και ανέχθηκε την παρουσία των χρυσαυγιτών. Τότε όμως αποφύγατε να ελέγξετε τη Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ως οφείλατε.

2. Η Ε.Α.Α.Σ., είναι κατά νόμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή, θεσμική δομή του επίσημου ελληνικού κράτους, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η Κυβέρνηση επομένως έχει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις της Ένωσης.

3. Μία απλή ανάγνωση των κατά νόμο σκοπών και αρμοδιοτήτων της Ε.Α.Α.Σ., όπως αναλυτικά περιγράφονται στο εγκεκριμένο Καταστατικό της, σαφώς οδηγεί στην αντικειμενική αξιολόγηση ότι, η ημερίδα αυτή και το θέμα της, εκφεύγει πλήρως από τους νόμιμους σκοπούς της Ένωσης, ακόμα και στην περίπτωση που ερμηνευτεί διασταλτικά η γενικόλογη αναφορά τους στους καταστατικούς της σκοπούς, δηλαδή «διατήρηση αμείωτου Εθνικού Φρονήματος», «προσφορά στην πατρίδα», «εθνικό συμφέρον» κ.λπ.

4. Είναι απολύτως φανερό από το κείμενο της αναγγελίας της εκδήλωσης, ότι οι οργανωτές υπερασπίζονται τη γνωστή άποψη ακραίων εθνικιστικών κύκλων, δηλαδή την εναντίωση στη λύση του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της βόρειας χώρας. Αντιτίθενται δηλαδή, στην επίσημη, πάγια πολιτική του συνόλου σχεδόν των ελληνικών κομμάτων, καθώς και όλων των κυβερνήσεων από τον Κώστα Καραμανλή και μετά.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση ερωτοτρόπησε υποκριτικά και ψηφοθηρικά με ακραία συλλαλητήρια που είχαν τέτοιο χαρακτήρα ενώ επισήμως η Ν.Δ. ήταν υπέρ του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή υπέρ της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, είναι πρόβλημα της Ν.Δ.

Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ, δεν μπορεί ανοιχτά και επίσημα να υιοθετεί τέτοιες ακραίες απόψεις και μάλιστα στο όνομα του συνόλου των απόστρατων στελεχών του Στρατού.

5. Η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει συμβατική υποχρέωση των δύο συμβαλλομένων Κρατών (Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας), να μην ενθαρρύνουν -και μάλιστα σε επίπεδο δημόσιων οργανισμών- πρωτοβουλίες που οδηγούν σε όξυνση κλίματος μισαλλοδοξίας μεταξύ των δύο λαών.

6. Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα, περιλαμβάνονται και πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους στην Αθήνα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα, στο αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας αυτό το «κατόρθωμα» προβάλλεται ως… τίτλος τιμής.

7. Τέτοιες πρωτοβουλίες τέλος, σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα μας και την περιοχή μας  εξελίξεις, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παρόξυνση της τουρκικής προκλητικότητας από τον Ερντογάν, γεννούν βάσιμες απειλές και κινδύνους σε βάρος της εθνικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της συνεπούς υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου από τη χώρα μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Πώς είναι δυνατόν να αποδέχεστε Διοίκηση του υπό την εποπτεία σας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Α.Σ., να εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και των καταστατικών ορίων της και να καλεί δημόσια, σε εναντίωση προς τις επικυρωμένες και με νόμο πάγιες θέσεις της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία erga omnes, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και το μέλλον τους; Θα κάνετε κάτι;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter