Σάλος με το Turkaegean: Από τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφορούσαν τουρκικά σποτ με τον όρο «τουρκικό Αιγαίο»

Σάλος με το Turkaegean: Από τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφορούσαν τουρκικά σποτ με τον όρο «τουρκικό Αιγαίο»

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη, ότι η Υπηρεσία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας,  έχει κατοχυρώσει στην ΕΕ το εμπορικό σήμα «Turkaegean» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην έχει υποβάλλει καν αίτηση ανακοπής κατά της τουρκικής αίτησης, όπως προέκυψε από τα έγγραφα της ΕΕ που δημοσίευσε το documentonews.gr.

Δείτε επίσης: Στον «ύπνο» πιάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ξέχασε να υποβάλλει ένσταση για το «Turkaegean»

Εκ των υστέρων και αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η χώρα μας θα κινηθεί νομικά. Όταν εδώ και ένα χρόνο δεν έκαναν τίποτα ως κυβέρνηση για να το αποτρέψουν και όταν από τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφορούσαν τουρκικά σποτ με τον όρο «turkaegean».

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο από τις 3 Ιουλίου του 2021 η Υπηρεσία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είχε ανεβάσει διαφημιστικό σποτ στο youtube με στο οποίο χρησιμοποιούσε τον όρο «turkaegean». Πριν ακόμη καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM). Μάλιστα εάν ανατρέξει κανείς στα link που έχουν αναρτηθεί από την τουρκική πλευρά κάτω από το βίντεο θα διαπιστώσει ότι το turkaegean χρησιμοποιείται ευρέως στη γειτονική χώρα.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετούσε «χαρταετό»

Λίγες μέρες μετά το σχετικό σποτ και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, h ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει  αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «turkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.

Το έγγραφο κατοχύρωσης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM) η καταχώρηση του εμπορικού σήματος «δημοσιεύτηκε στο Δελτίο σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Δεκεμβρίου του 2021». Κανείς όμως στην ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει απειλές η κυβέρνηση «Μητσοτάκη» έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να χρησιμοποιεί τον όρο Αιγαίο «για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών» και σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Πως είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να κάνουν ότι θέλουν οι Τούρκοι και η ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη;

Δείτε επίσης: Turkaegean: Που μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τον όρο η Τουρκία (Έγγραφο)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter